ZAGREB

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda porasle 4 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine su porasle za četiri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 0,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 7,2 posto.

Na rast cijena biljnih proizvoda u usporedbi s istim razdobljem lani utjecao je porast cijena voća, za 45,9 posto, od čega najviše cijena jabuka, navode statističari.

Također su porasle cijene maslinova ulja, za 3,1 posto, i krmnog bilja, za 2,3 posto.

Istodobno su pale cijene žitarica, za 8,2 posto, povrća, za 22 posto, i vina za 3,9 posto.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su u prvom tromjesečju za 7,2 posto prema istom razdoblju lani. Na taj su rast, kako se navodi, utjecale cijene svinja, koje su porasle za 39,3 posto, konzumnih jaja, za četiri posto i mlijeka, za 1,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom tromjesečju prema istom razdoblju lani niže za 1,5 posto. Na taj pad, kažu statističari, najviše je utjecao pad cijena gnojiva, od osam posto.

Pale su i cijene energije i maziva, za 1,2 posto te stočne hrane, za 4,8 posto.

Istodobno su poljoprivrednici u prvom tromjesečju više izdvajali za sjeme i sadni materijal, veterinarske usluge i sredstva za zaštitu bilja. Cijena sjemena i sadnog materijala bila je 5,4 posto viša, veterinarskih usluga 2,8 posto viša, a sredstava za zaštitu bilja 0,7 posto viša nego u istom razdoblju lani. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater