ZAGREB

Program pomoći za izravnu prodaju putem samoposlužnih uređaja u javnoj raspravi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu program pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja u procesu fiskalizacije, za koji je u proračunu osigurano 500 tisuća kuna, a najviši iznos potpore po samoposlužnom uređaju je 5.000 kuna.

Javna rasprava će trajati do 5. prosinca, izvijestilo je Ministarstvo u petak.

Cilj tog programa je, kako ističu iz Ministarstva, omogućiti financijsku pomoć poljoprivrednicima, vlasnicima registriranih i odobrenih samposlužnih uređaja za prodaju hrane životinjskog podrijetla u procesu fiskalizacije, i to u dijelu troška nadogradnje samoposlužnog uređaja s uređajem i računalnim programom za fiskalizaciju koji omogućavaju razmjenu podataka s Poreznom upravom.

Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom te Pravilnikom o fiskalizaciji u prometu gotovinom uveden je obvezan postupak fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja koji započinje s primjenom od 1. siječnja 2021., a krajnji rok za usklađivanje je 31. siječnja 2021., navode iz Ministarstva dodajući kako je sukladno tome i osmišljen program.

Korisnici Programa su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

U slučaju da se utvrdi da ukupni zatraženi iznos potpore na temelju programa premašuje iznos novčanih sredstava utvrđenih odlukom, isplata će se obaviti na način da će se svim korisnicima koji su ostvarili pravo proporcionalno umanjiti iznos potpore, uzimajući u obzir raspoloživi iznos, objašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i da je trend izravne prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva putem samoposlužnih uređaja u Hrvatskoj prisutan već dugi niz godina, započeo je u mljekarskom sektoru te se nastavio i u drugim poljoprivrednim sektorima.

Na temelju podataka iz Upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede, odobren je rad 108 samoposlužnih uređaja za prodaju prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, jaja, med) i određen broj samoposlužnih uređaja za prodaju proizvoda biljnog podrijetla (ulje).

Samoposlužni uređaji, kako se ističe, dobar su lanac prodaje i za proizvođača i za krajnjeg potrošača - proizvođaču omogućuje izravan plasman proizvoda i bolju cijenu, a potrošaču domaći svježi proizvod dostupan od 0 do 24 sata.

"Ovakvim izravnim načinom prodaje doprinosi se značajnom razvoju poljoprivrede, opstanku malih poljoprivrednih gospodarstava, razvitak seoskog prostora te u konačnici pozitivan učinak na ukupno nacionalno gospodarstvo, a važnost ovakvog puta prodaje najviše je došao do izražaja u vrijeme izvanrednih okolnosti poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19", zaključuje se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum