LONDON

Problemi u nabavi uteg industriji eurozone u listopadu - Markit

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Problemi u opskrbi i logistici zakočili su industriju eurozone i u listopadu, poremetivši proizvodnju i isporuku robe, a pojavile su se i naznake posustajanja potražnje, pokazalo je u utorak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Pandemija koronavirusa izazvala je poremećaje u opskrbi pa se kompanije bore za sirovine i dijelove, a dodatne im probleme izazivaju i nestašica vozača, manjak kontejnera, nedostatni prijevozni kapaciteti i zagušene luke.

U takvim je uvjetima indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone u listopadu kliznuo za 0,3 boda u odnosu na rujan, na 58,3 boda, najnižu razinu u osam mjeseci, izvijestio je IHS Markit, snizivši blago prvu procjenu njegove vrijednosti.

"Proizvođači u eurozoni izvijestili su o pogoršanju stanja u lancima opskrbe u listopadu, što je snažno zakočilo rast proizvodnje u tom mjesecu", rekao je glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

Prosječno razdoblje isporuke sirovina i dijelova drastično se produljilo, ističu u Markitu, napomenuvši da su ih kompanije u gotovo četvrt stoljeća objave izvješća dulje čekale samo u svibnju i lipnju ove godine.

Među izvorima pritiska u nabavnim lancima poslovni čelnici u industriji izdvajaju i probleme s transportom, navodi Markit, upozorivši i na prve naznake posustajanja potražnje.

Smanjena dostupnost prigušila je i apetit za poluproizvodima i gotovim proizvodima, navodi se u izvješću.

U takvim su uvjetima inflatorni pritisci dodatno ojačali, zaoštrivši aktualno pitanje koliko će dugo razdoblje snažnog rasta cijena trajati, upozorava ekonomist londonske tvrtke.

Problemi su poljuljali povjerenje poslovnih čelnika industrijskih tvrtki u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuje Markitovo izvješće.

"Pogoršana su i očekivanja poslovnih čelnika, spustivši se u listopadu na najnižu razinu u godinu dana budući da stanje u opskrbi i utjecaj većih troškova i cijena zabrinjava sve više proizvođača, nadovezujući se na naznake da su pred njima izazovni mjeseci", zaključuje Williamson.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum