MILANO

Prihodi talijanske Banca Intese osjetno porasli na kraju 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o značajnom rastu prihoda u posljednjem tromjesečju 2019. zahvaljujući osjetno većim prihodima od naknada i provizija i dobrim rezultatima u poslovanju s osiguranjem i upravljanjem.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Intesini operativni prihodi porasli su 9,4 posto, na 4,57 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ).

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su gotovo osam posto, na 2,17 milijardi eura. Neto kamatni prihodi zadržali su se na razini istog razdoblja godine ranije i iznosili su 1,747 milijardi eura.  

Banka je uspjela sačuvati stabilnost kamatnih prihoda unatoč izazovima za bankarski sektor u okruženju negativnih kamatnih stopa i posljedično slabijoj profitabilnosti, primjećuje Reuters. 

Neto dobit smanjena je 16 posto, na 872 milijuna eura.

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja izrazitije su pak poboljšani, dosegnuvši 308 milijuna eura, što je za 29,4 posto više nego u četvrtom kvartalu godine ranije, pokazuje poslovno izvješće za 2019. godinu, objavljeno u utorak.

Nakon višegodišnjeg agresivnog čišćenja bilance, otpis problematičnih zajmova u zadnjem je kvartalu bio više-manje na razini onog iz istog razdoblja godine ranije. Udio loših i nenaplativih zajmova u ukupnima je iznosio 7,6 posto kao i krajem trećeg tromjesečja.

U cijeloj 2019. Intesa je povećala neto dobit za 3,3 posto, na 4,18 milijardi eura. Prihodi su porasli 1,5 posto, na 18,08 milijardi eura. Operativni troškovi smanjeni su 2,1 posto, na 9,29 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija zadržali su se na razini prethodne godine i iznosili su 7,96 milijardi eura. Neto kamatni prihodi pali su za 3,7 posto, na sedam milijardi eura. 

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja uvećani su 9,2 posto, na 1,18 milijardi eura.

Krajem godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 14,1 posto i među najvišima je u talijanskom bankarskom sektoru, podsjeća Reuters.

U Intesi, najvećoj talijanskoj banci po broju filijala, očekuju daljnji rast neto dobiti u 2020. godini, navodi se u izvješću. Najavili su i da će u isplatu dividende usmjeriti 80 posto prošlogodišnje dobiti ili 19,2 eurocenta po dionici, nasuprot 19,7 eurocenti isplaćenih u godini ranije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater