DVOSTRUKO MANJE NEGO PROŠLE GODINE

PREPOLOVILA SE PRODAJA AUTOMOBILA: Hrvatska gospodarska komora traži državne subvencije i za najnovije automobile s benzinskim pogonom

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Na listi subvencija je i ona za kupnju električnih vozila (Dejan ŠTIFANIĆ)

U Ministarstvo financija već je stigao prijedlog Udruženja trgovine motornim vozilima Hrvatske gospodarske komore da se kao pomoć uvoznicima i trgovcima novih osobnih automobila uvede mjera subvencije kupnje novih vozila – koja bi se vezana uz potpore Fonda za zaštitu okoliša za kupnju električnih i plug-in hibridnih vozila odnosila i na kupnju novih vozila s Euro 6d motorima

Jedna od prvih odluka koja se očekuje od novog sastava hrvatske Vlade odnosi se i na poticaje za nabavku novih automobila i drugih prijevoznih sredstava. Iako je Vlada preko Fonda za zaštitu okoliša već poticala nabavku električnih automobila te vozila na hibridni pogon, predlaže se da se u popis automobila uvrste i oni što ih pokreću motori Euro 6d norme. Sa time bi Hrvatska postala jedna od članica Europske unije – danas ih je jedanaest – koja bi poticala i takvu vrstu ekoloških automobila.

Mogućnost preživljavanja

U takvim oblicima državnih subvencija automobilska industrija, ističu stručnjaci, vidi mogućnost preživljavanja jer je se trenutačno nalazi u velikim gubicima i s padom potražnje od 54,3 posto kada se pogleda prvo polugodište 2019. i prvo polugodište 2020. godine. U Ministarstvo financija već je stigao prijedlog Udruženja trgovine motornim vozilima Hrvatske gospodarske komore da se kao pomoć uvoznicima i trgovcima novih osobnih automobila uvede mjera subvencije kupnje novih vozila – koja bi se vezana uz potpore Fonda za zaštitu okoliša za kupnju električnih i plug-in hibridnih vozila odnosila i na kupnju novih vozila s Euro 6d motorima.

Tehnički stručnjaci objašnjavaju kako se radi o novoj vrsti motora s normom Euro 6d stupila koja je na snagu u siječnju 2020. godine. Njihova glavna karakteristika je potrošnja manje goriva, a ispuštaju manje štetnih plinova te su ugrađeni u nove aute s modernim sigurnosnim sustavima. Prijedlog poticanja kupnje novih vozila nije bez osnove iz dva razloga, naglašavaju u automobilskom sektoru. Prvi razlog je smanjivanje kupovanja starih automobila iz zemalja EU koji su ekološki značajno opasniji zbog većeg ispuha CO2 plinova, a drugi je očuvanje djela prodaje i zaposlenosti u automobilskim salonima.

Nema "rezervnog tržišta"

U domaćim auto salonima doznaje se kako bi kriza na hrvatskom tržištu mogla prepoloviti prodaju automobila, ali i kako velike kompanije što ih proizvode nemaju "rezervna tržišta", gdje će ih prodati jer je korona recesija zahvatila globalnu ekonomiju. Predviđa se pad domaćeg tržišta od pedeset posto u odnosu na prodaju automobila, ali i znatno smanjenje za servise, trgovine autodijelovima te njihove proizvođače.

Tijekom lipnja u Hrvatskoj je prodano 4.150 novih putničkih vozila, što je 49,6 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine kada ih je prodano 8.235, dok je od početka godine prodano 17.436 novih vozila, uz pad od 54,3 postu u odnosu na isto razdoblje 2019., podaci su agencije Promocije plus.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum