BERLIN

Potrošači u Njemačkoj pesimistični na pragu srpnja - GfK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Očekivanja potrošača u Njemačkoj za srpanj spustila su se pod pritiskom straha od recesije na novu najnižu razinu otkada agencija za istraživanje tržišta GfK objavljuje istraživanja, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak.

Indeks očekivanja potrošača za srpanj pao je za 1,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na minus 27,4 boda.

Ruski rat u Ukrajini i poremećaji u lancima opskrbe podižu cijene, posebno energenata i hrane, pa je raspoloženje među potrošačima najtmurnije u povijesti istraživanja, rekao je stručnjak za potrošače u GfK Rolf Bürkl.

Europska središnja banka (ECB) mora poduzeti mjere kako bi obuzdala inflaciju, smatra Bürkl, ali i paziti da ne gurnu onemoćalo njemačko gospodarstvo u recesiju, dodao je stručnjak njemačkog instituta. 

Najviše je u GfK-ovom istraživanju pao indeks koji mjeri očekivanja dohodaka, za 9,8 bodova, na minus 33,5 bodova u lipnju, najnižu razinu u gotovo 20 godina.

Pogoršana su i očekivanja za gospodarstvo, za 2,4 boda.

Sumorna očekivanja za gospodarstvo i plaće prigušila su sklonost kupnji, iskazanu u padu indeksa za 2,6 bodova, na minus 13,7 bodova u lipnju. Kućanstva moraju plaćati više za energiju i hranu, pa im ostaje manje novca za kupovinu proizvoda veće vrijednosti.

Rezultati istraživanja temelje se na anketi u kojoj je sudjelovano oko 2000 potrošača, a provedena je u ime Europske komisije, napominje agencija dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini