BERLIN

Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu - Ifo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poslovna klima u Njemačkoj blago je poboljšana u veljači unatoč epidemiji koronavirusa, objavio je u ponedjeljak institut Ifo, upozorivši ipak da još nije moguće procijeniti prijetnju za najveće europsko gospodarstvo.

Indeks poslovne klime njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo u veljači je porastao na 96,1 bod, s naviše revidiranih 96 bodova u siječnju. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad na 95,3 boda. 

"Čini se da njemačko gospodarstvo nije pogođeno razvojem situacije oko koronavirusa", rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u priopćenju, potvrdivši procjene rasta za prvi ovogodišnji kvartal od 0,2 posto.

Iz Ifoa ipak upozoravaju da izvješće ne odražava u potpunosti moguće posljedice koronavirusa u gospodarstvu, ističući da bi mogao naštetiti rastu ako poprimi pandemijske razmjere.

"Epidemija koronavirusa u Kini moguća je prijetnja njemačkom gospodarstvu koju trenutno nije lako procijeniti. Ako poprimi pandemijske razmjere, Njemačka bi kao izvoznica bila posebno pogođena", rekao je ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe.

Virus je dosada u Kini odnio gotovo 2.500 ljudskih života, zakočivši aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta, a u međuvremenu se proširio na 29 zemalja i područja diljem svijeta.

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u četvrtom kvartalu 2019. zbog slabije osobne i državne potrošnje, što je iznova potaknulo strah od recesije. 

Stagnacija je rezultat podulje recesije u proizvodnom sektoru koji pritišće pad izvoza, dok automobilski sektor pokušava prebroditi krizu prouzročenu skupim preusmjeravanjem na električna vozila.

Tračak nade ukazao se u rastu Ifovog podindeksa poslovne klime u njemačkoj industriji u veljači, treći mjesec zaredom, zahvaljujući boljim izgledima za narudžbe.

Industrijska proizvodnja u prošlogodišnjem je prosincu zabilježila najveći pad od recesijske 2009., pokazali su početkom mjeseca objavljeni podaci statističkog ureda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom