LISABON

Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Portugal i Britanija razgovaraju o uspostavi zračnog koridora koji bi britanske turiste po povratku kući poštedio karantene zbog Covida 19, izjavila su dva upućena portugalska izvora.

Portugalsko gospodarstvo uvelike je ovisno o turizmu i teško su ga pogodile pandemija i mjere suzbijanja zaraze, pa vlada pokušava spasiti barem dio ključne ljetne sezone.

Britanija je glavno emitivno turističko tržište Portugala, a 8. lipnja uvest će karantenu za putnike koji dolaze iz inozemstva, ali i za britanske građane nakon boravka u drugim zemljama. Putnici će morati provesti u samoizolaciji 14 dana.

U 2019. godini Portugal je posjetilo više od 16 milijuna stranih turista, a gotovo 20 posto njih bili su Britanci.

Neimenovani izvor kazao je u utorak za Reuters da su razgovori Lisabona i Londona tek u početnoj fazi.

Drugi navodi da Lisabon traži zračni koridor za portugalske turiste koji posjećuju Britaniju i obrnuto, te da se nada da će relativno niska opasnost od koronavirusa u Portugalu, u odnosu na Španjolsku ili Britaniju, pomoći portugalskom turizmu.

Portugal bilježi ukupno 1.330 umrlih i 30.788 slučajeva zaraze, što je vrlo malo u usporedbi sa skoro 27 tisuća umrlih i preko 235 tisuća zaraženih u susjednoj Španjolskoj, napominje Reuters.

Na upit Reutersa da komentira informaciju o razgovorima, portugalsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je Portugal zatražio dodatne informacije nakon odluke o britanskoj karanteni.

Ministarstvo ne želi ni potvrditi niti poreći konkretne razgovore o koridoru, ali je izrazilo optimizam da će dvije strane pronaći prihvatljivo rješenje.

"S obzirom na relevantne recipročne interese, ministarstvo vanjskih poslova uvjereno je da će biti moguće pronaći rješenje koje će zadovoljiti te interese, posebno zbog nadolazeće ljetne sezone", priopćili su.

Turistički sektor čini gotovo 15 posto portugalskog bruto domaćeg proizvoda i bio je jedan od glavnih pokretača oporavka nakon ekonomske i dužničke krize između 2010. i 2014. godine.

Udruga hotelijera AHP priopćila je da je preko 90 posto portugalskih hotela i dalje zatvoreno, nakon blokada uvedenih u ožujku, te da u razdoblju od ožujka do lipnja očekuju gubitak prihoda do 1,4 milijarde eura.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater