VARŠAVA

Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto - premijer

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljsko gospodarstvo pretrpjet će manje štete u krizi izazvanoj koronavirusom nego što se u početku očekivalo i ove će se godine smanjiti manje od 3,5 posto, rekao je u ponedjeljak premijer Mateusz Morawiecki.

"Na osnovi podataka koje dobivamo mogu reći da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) vjerojatno biti manji od 3,5 posto”, poručio je Morawiecki s današnje tiskovne konferencije.

To je blaži pad nego što su sugerirale nedavne procjene poljske vlade.

Poljska ministrica razvoja Jadwiga Emilewicz početkom je mjeseca, komentirajući podatke za drugo tromjesečje, ocijenila da pad BDP-a nije bio dubok kao što su tržišta strahovala, što je dobar nagovještaj za drugu polovinu godine.

Tada je izjavila kako očekuje da će BDP u ovoj godini vjerojatno pasti oko četiri posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 8,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pod utjecajem pandemije koronavirusa i mjera suzbijanja zaraze, pokazali su početkom rujna podaci statističkog ureda.

Usporedbe radi, u prvom tromjesečju BDP je na godišnjoj razini porastao dva posto.

Drugo tromjesečje prvo je razdoblje u kojem je poljsko gospodarstvo osjetilo puni utjecaj ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, podsjetio je Reuters. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum