VARŠAVA

Poljske kompanije zamrznule financiranje nove termoelektrane na ugljen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Poljske državne energetske tvrtke Energa i Enea zamrznule su u petak financiranje projekta zajedničke termoeletrane na ugljen budući da nisu uspjele prikupiti dovoljno novca od zajmodavaca zabrinutih za okoliš.

Gradnja termoelektrane kapaciteta jednog gigawata u Ostroleki na sjeveroistoku Poljske već je započela ali Energa i Enea nisu uspjele pribaviti cijeli iznos jer banke zaziru od kreditiranja takvih projekata zbog bojazni za okoliš i za održivost.

Dvije su kompanije u četvrtak navečer objavile da su obustavile financiranje projekta čija je vrijednost procijenjena na oko šest milijardi zlota (1,53 milijarde dolara) zbog financijskih teškoća, europske klimatske politike i promjene kreditne politike Europske investicijske banke (EIB).

Dodale su i da projekt zahtijeva dublju analizu tehničkih i ekonomskih parametara.

Prethodno je državna rafinerija PKN Orlen, koja planira preuzeti Energu, siganlizirala da bi buduća elektrana kao pogonsko gorivo umjesto ugljena mogla koristiti plin.

Ostroleka je trebala biti završena 2023. godine a do kraja siječnja dovršeno je pet posto radova. Aktivisti za zaštitu okoliša protive se novoj termoelektrani, tvrdeći da bi pojačala ovisnost Poljske o ugljenu i da nema ekonomsko opravdanje.

"U Poljskoj se žestoko brani upotreba ugljena u elektranama ali ekonomski argumenti polako dolaze u prvi plan i kompanije ih više ne mogu pobijati", ističe Marcin Stoczkiewicz, čelnik odjela za srednju i istočnu Europu u udruzi ClientEarth.

"Pravedno je prema radnicima, lokalnoj zajednici i planetu da prihvatimo promjene prije no što bude prekasno", dodao je Stoczkiewicz.

Povijest elektrane u Ostroleki utjelovljuje dilemu s kojom se Poljska suočava kada je u pitanju buduća energetska mješavina s obzirom na promjene globalnih trendova i uvjete na tržištu.

Zamisao o gradnji nove elektrane začeta je prije 2010. godine da bi 2012. tadašnja uprava Energe odlučila obustaviti projekt, ocijenivši ga neizvedivim. Ponovo ga je 2016. aktualizirala vlada stranke Pravo i pravda, podsjeća Reuters.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini