PLOČE

Ploče - otvoren 10,36 milijuna kuna vrijedan poduzetnički inkubator

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poduzetničko-proizvodni impulsni centar odnosno poduzetnički inkubator u petak je svečano otvoren u Pločama, a projekt vrijedan 10,36 milijuna kuna je s 99,84 posto financiran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prigodom istaknula da je projekt posebno važan jer je konkretan i jasan te predstavlja dom za poduzetničke inicijative, viziju i kreativnost.

Ploče su grad s velikim potencijalima, što možemo pretvoriti u snagu uz dobru komunikaciju te podržavajući velike poduzetnike, ali i sve one male koji će se u teškim vremenima usuditi aktivirati svoje projekte, izjavila je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kaže da je poduzetnički inkubator od iznimnog značaja za početak poslovanja poduzetnika, a anketama je potvrđeno da postoji velik interes mladih poduzetnika.

"To se i potvrdilo jer objekt već ima stanare. Siguran sam da će se koristiti u cijelosti i da će se otvoriti mogućnosti i novim korisnicima. Ovo je još jedna mala potvrda koristi fondova EU, a inkubator svojom važnosti nadilazi vrijednost ulaganja", istaknuo je Dobroslavić.

Centar trenutno ima šest 'stanara', mikropoduzetnika, od čega tri u proizvodnim, a tri u uslužnim prostorima.

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić izjavio je kako je inkubator značajan poticaj mladim poduzetnicima doline Neretve za prvi iskorak na tržište, posebno za proizvode u autohtonim i tradicionalnim djelatnostima.

Direktorica županijskog Centra za poduzetništvo Karmen Kutnjak kaže da su otvaranjem poduzetničkog inkubatora grad Ploče i dolina Neretve dodatno dobili na značaju u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, koja je diljem svijeta zaustavila poduzetničku djelatnost.

"Glavna zadaća poduzetničkog inkubatora je poticati gospodarsku djelatnost ovoga kraja, a danas je poseban poticaj za kvalitetniju gospodarsku sliku cijele županije. Zadovoljni smo što će baš u našem inkubatoru mali proizvođači moći započeti svoju gospodarsku djelatnost, a sutra će biti glavni pokretači gospodarstva ovog kraja. Krizna vremena su pokazala da bi proizvodnja trebala biti u središtu gospodarstva", istaknula je Kutnjak.

Poduzetnički inkubator dio je poduzetničke potporne infrastrukture kojim se olakšava poslovanje poduzetnicima-početnicima u prvim godinama poslovanja, a kroz sufinanciranje zakupa poslovnog prostora te korištenje pratećih poslovnih i intelektualnih usluga.

Inkubatorom će upravljati Centar za poduzetništvo, institucija koja je u suradnji s gospodarskim subjektima, javnim institucijama i svim dionicima usmjerena na razvoj poduzetništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Projekt izgradnje i opremanja Poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra u Pločama Dubrovačko-neretvanska županija je 2016. godine prijavila na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je europskim novcem osiguralo njegovu realizaciju. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater