RIJEKA

Plastične vrećice od 15 do 50 mikrona izlaze iz uporabe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona od 1. siječnja 2022. godine više neće biti u uporabi, a u idućem će se razdoblju postupno povlačiti iz uporabe i drugi tipovi plastičnih vrećica.

Na novinarsko pitanje o provedbi zakona o gospodarenju otpadom u dijelu koji se odnosi na uporabu plastičnih vrećica od 1. siječnja sljedeće godine, Ćorić je rekao da je riječ o zakonu čija je primjena bila odgođena kako bi se proizvođačima i distributerima omogućila prilagodba.

"Vrećice debljine od 15 do 50 mikrona izlaze iz optjecaja, a riječ je ponajprije o poštivanju direktive iz 2015., koja je išla u smjeru smanjenja uporabe vrećica", kazao je Ćorić.

Naglasio je da se promovira korištenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnatih vrećica te da je najlon, odnosno plastika nažalost postala hrvatska stvarnost u prirodi te da se to želi dokinuti.

"U idućem razdoblju, kako vrijeme bude odmicalo, i drugi će se tipovi vrećica polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak," rekao je.

Ćorić je naveo da je bilo kritika dijela javnosti nakon odluke o povlačenju dijela plastičnih vrećica, no istaknuo je i da svi koji su se bavili proizvodnjom tih vrećica već dvije godine znaju da se ide u smjeru njihova ukidanja, odnosno da se još prije dvije godine komuniciralo da će tzv. srednje vrećice polako izlaziti iz funkcije.

Na upit kada će i ostale plastične vrećice biti izvan upotrebe, rekao je da se ide za tim da najprije ta mjera zaživi te da će se potom ići prema rješenju i za ultra-lagane i za vrećice za višekratnu uporabu. "U trgovinama je sve više vrećica za višekratnu uporabu i to je zapravo bio smjer," rekao je.

Ministar Ćorić u utorak je u Rijeci bio na svečanosti potpisivanja ugovora o projektiranju i izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog 522,6 milijuna kuna, koji će biti izgrađen u okviru projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini