PETRINJA 26. rujna 2022. (Hina) - U Petrinji je u ponedjeljak potpisano prvih 10 ugovora s korisnicima koji su dobili ukupno 453 tisuće kuna bespovratnih sredstava kroz javni poziv grada za poticanje gospodarstva

Petrinja bespovratno dodijelila 453 tisuća kuna za poticanje gospodarstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Petrinji je u ponedjeljak potpisano prvih 10 ugovora s korisnicima koji su dobili ukupno 453 tisuće kuna bespovratnih sredstava kroz javni poziv grada za poticanje gospodarstva, poljoprivrede i ruralni razvoj na području Petrinje za ovu godinu.

Sredstva su, među ostalima, odobrena Danijeli Žugaj, vlasnici obrta Danitex, koji zapošljava 25 djelatnica. „Meni je potpora od 150 tisuća kuna, koje sam uspjela dobiti, za opremanje mog poslovnog prostora u Mošćenici u Poduzetničkoj zoni. Tamo gradimo halu, gdje planiram preseliti svoju proizvodnju i taj novac će mi zaista biti od velike koristi. Zahvaljujem se svima koji su mi to omogućili“, rekla je Žugaj.

Među potpisnicima je Samet Osmani, suvlasnik Slastičarnice Opatija, koji je kazao da je na natječaju tražio sredstva za stroj za proizvodnju sladoleda koji će nam omogućiti bolju kvalitetu, ubrzati proizvodnju te omogućiti uštedu električne energije i vode.

Zvonko Belošević, vlasnik OPG-a Belošević također je potpisao ugovor o poticajima kako bi iznutra obnovio drvenu kuću, korablju, tj. tradicionalnu kuću tog krajan. "Dobio sam određena sredstva kako bih obnovio isključivo podrum, koji je namijenjen za vinski podrum“, rekao je, između ostaloga Belošević.

Davor Mazalin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj se zahvalio povjerenstvu, koje je detaljno razmatraloo svaki predmet, a Marijeta Grabovac Zec, predsjednica Povjerenstva za provedbu javnog poziva istaknula je da su pozivom propisani jasni kriteriji.

"Ove godine se radilo na drugačiji način, poštivali su se svi propisani kriteriji. Imamo podnesenih 49 zahtjeva, od toga odobrena 32. Imamo i odbijenih zahtjeva, što znači da tko nije zadovoljio kriterije nije mogao proći. Vremena još uvijek ima, javni poziv traje do 30. rujna. Pozivam da se prijavi tko god želi, sredstva su osigurana. Ovo je u svrhu podizanja kvalitete što gospodarstvenika, što poljoprivrednika, a sve u svrhu stvaranja pozitivne poslovne klime u oba sektora“, rekla je Grabovac Zec.

Ugovore je korisnicima uručila gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koja je podsjetila kako je na tom javnom pozivu za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike bilo osigurano 1,7 milijuna kuna, odobrena su 32 zahtjeva vrijedna 717 tisuća kuna, od ukupno 49 podnesenih zahtjeva. 

Bespovratna novčana sredstva na tom javnom pozivu dodijeljena su za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja, poticanje razvoja postojećih poduzetnika i poljoprivrednika – kapitalna ulaganja, sufinanciranje osiguranja poljoprivredne proizvodnje, sufinanciranje osiguranja očuvanja Banijske šara svinje i poticanja ekološke poljoprivrede.

Komes se osvrnula i na rješavanje problema poduzetničke zone. „Također smo u sklopu razvoja gospodarstva pokrenuli rješavanje problema naše poduzetničke zone. Vrlo često nam dolaze u grad potencijali investitori i traže parcele koje imaju izgrađenu infrastrukturu, a nama je poduzetnička zona u Mošćenici jedina takva s izgrađenom infrastrukturom i nadamo se da će i ona uskoro zaživjeti“, zaključila je Komes.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini