LONDON

Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 76,47 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,83 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 72,66 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,74 dolara.

Tržišta je jučer podupro podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale na najnižu razinu u tri godine zbog oporavka aktivnosti prerade na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.

Zalihe nafte pale su za 3,5 milijuna barela, na 414 milijuna barela, pokazalo je izvješće.

Dok se rad rafinerija normalizira, proizvodnja još nije u potpunosti obnovljena iako je uragan Ida opustošio regiju prije gotovo mjesec dana. 

"Cijene nafte nastavljaju rasti zbog ograničenja opskrbe iz Meksičkog zaljeva, što se očitovalo u izvješću o velikom padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu", rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Potporu cijenama pružaju i problemi pojedinih zemalja iz skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje nakon godina nedovoljnih ulaganja i odgode radova na održavanju zbog pandemije koronavirusa.

Irački ministar nafte izjavio je u srijedu da OPEC+ nastoji održati cijenu barela sirove nafte blizu 70 dolara, dok se globalno gospodarstvo oporavlja. Grupa će se sastati 4. listopada.

Ulagače je ohrabrila i američka središnja banka jučerašnjim signalom da će uskoro početi smanjivati ??vrijednost mjesečnog programa kupnje obveznica i pripremati teren za podizanje kamatnih stopa u 2022.

Fed je ipak napomenuo da će ostaviti dovoljno prostora za usporavanje tog procesa, ako se ukaže potreba.

Američka središnja banka "unaprijed je obavijestila javnost da planira smanjivati (potpore), potvrđujući time optimistična očekivanja za gospodarstvo, što u konačnici najavljuje snažnu američku potražnju za naftom", rekla je Barbara Lambrecht iz Commerzbanka.

Potražnja za energentima oporavlja se nakon ublaženih zabrana putovanja, što se očitovalo u rastu stope iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta na istočnoj obali SAD-a na 93 posto, najvišu razinu od svibnja 2019. godine, pokazali su službeni podaci.

Raspoloženje na tržištu podupire i poskupljenje prirodnog plina, objavio je ANZ Research.

"Nedostatna opskrba plinom mogla bi potaknuti elektrodistributerske tvrtke da s plina prijeđu na naftu bude li zima ove godine hladnija", napisali su analitičari ANZ -a.

Cijene prirodnog plina posljednjih su mjeseci naglo porasle u cijelom svijetu zbog pojačane potražnje, osobito u Aziji, niskih zaliha i neuobičajeno tijesne opskrbe iz Rusije.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u srijedu cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 74,46 dolara, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of