WASHINGTON

Pad američkog BDP u prvom kvartalu 1,5 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prethodna procjena pokazala je njegov pad od 1,4 posto, a analitičari su očekivali revidirani pad od 1,3 posto.

Nešto veći pad od očekivanog uslijedio je nakon što je BDP naglo poskočio za 6,9 posto u posljednjem tromjesečju 2021.godine.

U odvojenom izvješću je američko Ministarstvo rada, nakon što je u prethodnom tjednu izvijestilo o najvećem broju novih zahtjeva za naknade nezaposlenima u SAD-u u posljednja gotovo četiri mjeseca, u četvrtak objavilo da su zahtjevi za naknadama u tjednu do 21. svibnja pali više od očekivanog .

Broj novih naknada pao je na 210 tisuća, što je smanjenje za 8.000 u odnosu na nerevidiranu razinu od 218 tisuća iz prethodnog tjedna. Ekonomisti su očekivali skromnije smanjenje novih zahtjeva za nezaposlene na 215 tisuća.

U međuvremenu je Ministarstvo rada priopćilo je da je četverotjedni prosjek novih naknada porastao na 206.750, što je povećanje za 7.250 u odnosu na prošlotjedni nerevidirani prosjek od 199.500 zahtjeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater