MADRID

Oporavak španjolskog turizma nastavljen u listopadu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska je u listopadu zabilježila 5,13 milijuna stranih gostiju, pet puta više nego u istom mjesecu 2020. godine, zahvaljujući ublaženim ograničenjima putovanja paralelno cijepljenju protiv covida 19, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Brojka je još uvijek za trećinu niža nego u listupadu 2019. kada je zemlju posjetilo 7,59 milijuna stranih gostiju.

Turisti su u listopadu potrošili ukupno 5,59 milijardi eura, u odnosu na samo 864 milijuna eura u istom mjesecu 2020. godine, ali daleko manje od 8,32 milijarde eura potrošene u listopadu 2019.

Podaci su u skladu s očekivanjima španjolske ministrice turizma Reyes Maroto, koja je u studenome izjavila da u četvrtom tromjesečju očekuje oporavak turizma na 66 posto razine iz 2019. godine.

Oporavak će na kraju godine poduprijeti opetovano otvaranje komercijalnih letova za SAD početkom studenoga, objasnila je ministrica.

U tjednu nakon otvaranja letova usluga online rezervacije putovanja eDreams zabilježila je nagli rast rezervacija putovanja u Europu.

"Rezervacije putovanja iz SAD-a u Europu porasle su za 140 posto u odnosu na isto razdoblje prije mjesec dana i za 110 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine", naveo je eDreams u priopćenju.

Španjolska je na drugom mjestu ljestvice europskih destinacija koje zanimaju američke turiste, iza Francuske i ispred Velike Britanije, priopćili su iz eDreamsa.

Turističke planove mogla bi ipak poremetiti pojava nove varijante koronavirusa omikron. Danas je u SAD-u prijavljen prvi slučaj zaraze, a u Španjolskoj prvi su slučajevi otkriveni krajem studenog.

Turizam je 2019. činio oko 12 posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater