LONDON

Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika - istraživanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Razlika između plaća direktora i drugih zaposlenika trebala bi se ove godine povećati nakon što je pala tijekom pandemije koronavirusa, pokazala je analiza britanske istraživačke kompanije High Pay Centre.

Razlike u plaćama bile su najveće u maloprodaji, a najmanje u medijima te sektoru financijskih usluga, piše BBC.

Direktor High Pay Centre Luke Hildyard rekao je kako istraživanje pokazuje da su tvrtke pokazale "određenu osjetljivost na potrebu pravednog tretmana radnika i smanjenja velikih nejednakosti u plaćama tijekom pandemije".

"Međutim, kako se izvanredno pandemijsko stanje, nadamo se, smanjuje bilo bi šteta da i duh solidarnosti koji je stvorio nestane. Uz mračne prognoze za britansko gospodarstvo, način na koji dijelimo postojeće resurse postat će sve važniji", dodao je.

Kućanstva su trenutno pogođena rastućim troškovima života, a cijene hrane, goriva i energije nagrizaju standard.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu skočila je na devet posto u godinu dana te se predviđa daljnji rast do kraja godine.

Guverner Engleske središnje banke (BoE) Andrew Bailey pozvao je radnike da ne traže velika povećanja plaća, kako bi pokušali zaustaviti nekontrolirani rast inflacije.

No, Hildyard je rekao da veliki poslodavci imaju "ključnu ulogu u uravnoteživanju svojih plaća kako bi svi s visokim, srednjim i niskim primanjima bili plaćeni pošteno i proporcionalno".

U 69 tvrtki koje su u High Pay Centreu dale svoje omjere plaća u prvim mjesecima 2022., prosječni omjer izvršnog direktora i prosječne plaće zaposlenika bio je 63 prema 1, što je gotovo dvostruko veći omjer istu skupinu tvrtki u 2021. - 34 prema 1 .

"Za mnoga kućanstva troškovi života rastu, njihova ekonomska situacija postoje puno gora, a ne bolja, no čini se da to ne zaustavlja velike kompanije koje ostvaruju veliku dobiti da plaćaju goleme iznose svojim izvršnim direktorima i ljudima na vrhu, dok nužno ne povećavaju plaće radnicima s nižim primanjima koji se bore s troškovima života”, rekao je Hildyard.

Izvršni direktor Abrdn Financial Fairness Trusta Mubin Haq, rekao je da je prethodno smanjenje razlike u plaćama tijekom vrhunca pandemije pokazalo da je "promjena moguća".

Haq je rekao da bi rast plaća za one s nižim primanjima bio "ključan" kako bi se osiguralo da "milijuni mogu prebroditi krizu porasta troškova života".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum