LONDON

Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.

Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje porasla je 29 centi, na 73,18 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 28 centi, na 71,54 dolara.

"Neki sudionici na tržištu smatraju da je pad cijena u ponedjeljak bio pretjeran, jer ćemo u ovom tjednu vjerojatno bilježiti još jedan pad zaliha nafte", rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičari u Reutersovoj anketi procjenjuju da su u prošlom tjednu u SAD-u smanjene zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda, pri čemu će zalihe benzina bilježiti pad treći tjedan zaredom.

Unatoč nedavnim fluktuacijama, cijene nafte su vrlo visoke te su povećale zaradu velikih naftnih kompanija. BP, Conocophillips, Diamondback Energy i Continental Resources izvijestili  su tako o velikoj dobiti u drugom tromjesečju.

Od početka godine cijena nafte u Londonu poskočila je više od 40 posto. Još veći njihov rast spriječila je zabrinutost zbog širenja delta soja u najvećim potrošačima SAD-u i Kini, a cijene prigušuje i očekivanje povratka iranske nafte na tržišta.

Novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u utorak da će njegova vlada poduzeti korake za ukidanje "tiranskih" sankcija koje je SAD uveo iranskom energetskom i bankarskom sektoru.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 73,89 dolara, što znači da je 1,09 dolara niža u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater