FRANKFURT

Njemačko gospodarstvo izlazi iz krize, inflacija ne treba zabrinjavati - Bundesbank

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačko gospodarstvo dosegnut će pretpandemijsku razinu već u trećem tromjesečju, a inflacija će ojačati u drugoj polovini godine, ali nema razloga za zabrinutost, poručila je u petak središnja banka.

Gospodarstvo će ove godine porasti 3,7 posto, a u 2022. rast bi trebao ubrzati na 5,2 posto, procjenjuje Bundesbank, temeljeći procjene na pretpostavci o skorom i trajnom obuzdavanju pandemije covida 19 procjepljivanjem građana i na ublažavanju koronaograničenja.

U 2023. aktivnosti bi se trebale stabilizirati na 1,7 posto.

Gospodarstvo će dosegnuti pretpandemijsku razinu već u trećem tromjesečju, naglašava banka.

"Njemačko gospodarstvo izlazi iz pandemijske krize", zaključio je guverner Jens Weidmann.

Bundesbank je povisio i procjenu inflacije, izračunavši da bi ove godine trebala dosegnuti 2,6 posto, najvišu razinu od 2008.

Skok cijena ne treba zabrinjavati, naglašavaju, pripisujući ga poskupljenju energenata i vraćanju stope PDV-a na pretpandemijsku razinu.

Kada se isključe ta dva faktora, cijene će porasti jedan posto, kao i prošle godine i osjetno slabije nego 2019., naglašavaju u Bundesbanku.

Budući da se ti faktori neće protegnuti i na cijelu iduću godinu, inflacija bi u 2022. trebala usporiti na 1,8 posto, te na 1,7 posto u 2023.  

Upozorili su ipak da bi nagli rast cijena i približavanje inflacije razini od četiri posto u drugoj polovini ove godine mogli utjecati na očekivanja u gospodarstvu nakon dugog razdoblja umjerenog rasta cijena.

"Iznimno visoke stope inflacije, po njemačkim standardima, projicirane za drugu polovinu 2021. godine, mogle bi na kraju utjecati na percepciju i očekivanja ekonomskih aktera", ističu u Bundesbanci.

"To bi moglo izazvati promjene u plaćama i politici određivanja cijena i dodatno pojačati inflatorne pritiske. Takav ishod valja očekivati ponajprije ako opća stopa inflacije u bliskoj budućnosti bude još i viša no što smo ovdje procijenili".  

U svibnju potrošačke cijene porasle su u Njemačkoj 2,4 posto, najviše u 10 godina, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini