BERLIN

Njemačka središnja banka neće isplatiti dobit prvi put od 1979.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka središnja banka objavila je u srijedu da prvi puta od 1979. godine neće isplatiti dobit vladi zbog viših rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i viših troškova kamata.

Krizne mjere monetarne politike u krizi „primjetno“ su utjecale na bilancu, navodi Bundesbank u priopćenju.

U prethodnoj godini banka je isplatila 5,9 milijardi eura dobiti. Isplaćuje je redovno od uvođenja eura 1999. godine, a najviša je bila u 2001. godini, kada je premašila 11,2 milijarde eura.

Bundesbank je u pandemijskoj godini bio prisiljen povećati rezervacije za rizike za 2,4 milijarde eura, na 18,8 milijardi eura.

"Viša razina rezervacija za rizike glavni je razlog zašto Bundesbank objavljuje uravnoteženi godišnji rezultat za 2020. godinu i ne distribuira dobit prvi put od 1979. godine", rekao je guverner Jens Weidmann na konferenciji za novinare.

Rezervacije će dodatno porasti u ovoj godini, "ponajprije zato što se rizična situacija vjeojatno neće znatnije promijeniti", dodao je Weidmann.

Rezultat u 2020. pritisnuli su i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima osigurava financiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Kamatni su prihodi središnje banke pak smanjeni.

Bundesbanku pripada i udio u dobiti Europske središnje banke (ECB), ali dobit će tek nešto više od 1,6 milijardi eura, znatno manje nego u godini ranije kada su mu isplaćene 2,4 milijarde eura.

ECB raspoređuje višak središnjim bankama 19 članica eurozone, a Bundesbanku pripada najveći udio, oko 26 posto, u skladu s udjelom uplaćenog kapitala, podsjeća agencija dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom