BERLIN

Njemačka s rekordnim iznosom dužničkih papira u ovoj godini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka će ove godine izdati dužničke papire u najvećem iznosu otkada je počela koristiti taj instrument, unatoč smanjenom iznosu duga koji će biti izdan u četvrtom tromjesečju, objavila je u utorak Savezna agencija za financije.

U posljednja tri ovogodišnja mjeseca najveće europsko gospodarstvo izdat će dužničke papire u ukupnom iznosu 104 milijarde eura, kada se isključi dug indeksiran za inflaciju, navodi agencija.

To je četiri milijarde eura manje no što su bili planirali, budući da je financijsku podršku u koronakrizi koju nudi fond za stabilizaciju gospodarstva (WSF) zatražilo manje tvrtki no što se očekivalo. 

Agencija navodi da će na tržištima kapitala pribaviti 47 milijardi eura, te 57 milijardi na tržištima novca. 

Unatoč blago smanjenim potrebama za zaduživanjem na kraju godine, ukupni iznos dužničkih papira dosegnut će u ovoj godini rekordne oko 482 milijarde eura, objavila je agencija.

Ministar financija Olaf Scholz od parlamenta je ponovo, drugu godinu zaredom, zatražio da se suspendira ustavna obveza ograničenja zaduživanja, čime će se dopustiti neto novi dug do 240 milijardi eura u ovoj godini za financiranje mjera potpore u pandemiji covida 19.

Vlada mora i refinancirati dug koji dospijeva naplatu, napominje Reuters, dodavši da su samo u ljetnom kvartalu otplatili odnosno reprogramirali više od 100 milijardi eura starog duga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater