HAMBURG

NIzak vodostaj Rajne izaziva logističke probleme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizak vodostaj Rajne, koja je jedan od ključnih teretnih prometnih pravaca u Njemačkoj, onemogućuje plovidbu potpuno natovarenih brodova, a moguće je i da zbog logističkih problema dođe do zastoja u opskrbi i proizvodnji.

Plitka voda zbog dugotrajne suše i vrućina uzrokuje probleme u plovidbi cijelom dužinom te rijeke u Njemačkoj, koja je jedan od ključnih kanala koji povezuju industrijsko središte zemlje s lukama Sjevernog mora iz kojih se potom proizvodi izvoze na svjetska tržišta.

Riječni teretni promet se i dalje odvijaa, ali s brodovima koji su u nekim slučajevima prisiljeni ploviti i do tri četvrtine prazni, upozorili su u ponedjeljak brokerki brodskog prijevoza i trgovci. Prognoza i za ovaj tjedan govori o vrućem i suhom vremenu, što znači da neće biti olakšanja za prijevoznike i njihove korisnike.

Također, niski vodostaj Rajne utjecat će i na proizvodnju dviju velikih njemačkih termoelekrtana na ugljen tijekom sljedećeg mjeseca.

Nadalje, kemijska industrija BASF još je u petak upozorila da ne može isključiti ograničenje proizvodnje ako niska razina vode poremeti logistiku.

Troškovi prijevoza i u ponedjeljak su se zadržali na visokim razinama. Trenutne cijene teglenica za prijevoz tekućeg tereta iz Rotterdama u Karlsruhe iznose oko 94 eura po toni, što je znatno više u odnosu na oko 20 eura po toni u lipnju, prije nego je vodostaj pao.

Lučke uprave ne ukidaju promet u vrijeme niskog vodostaja nego prepuštaju operatorima plovila odluku kada će zaustaviti svoju plovidbu.

Rajna je važna trgovačka ruta za robu koja uključuje žitarice, kemikalije, minerale, ugljen i naftne proizvodne uključujući lož ulje.

Njemačke kompanije zadnji put su se suočile sa zastojima u opskrbi i problemima u proizvodnji u 2018., nakon što su suša i toplinski val doveli do neuobičajeno niskih razina vodostaja Rajne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum