LONDON

Naznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 88 dolara, zakočene naznakama rasta zaliha u SAD-u i dobitonosnim prodajama koje su zasjenile poremećaje u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,99 dolara. U gotovo istom je iznosu pojeftinio i na američkom tržištu, na 86,50 dolara. Više se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u ožujku u kojima je cijena pala 34 centa, na 85,46 dolara.

Trgovce su proteklih dana zabrinuli poremećaji u opskrbi, nakon požara na naftovodu koji vodi od Kirkuka u iračkom dijelu Kurdistana do turske izvozne luke Ceyhan, i napada jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Požar je u kratkom roku ugašen, ali trgovce muče geopolitički rizici u Perzijskom zaljevu i napetosti u odnosima Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Prekidi isporuka nadovezali su se na probleme članica skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i dotrajale opreme na naftnim poljima čije je održavanje u pandemiji zapostavljeno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je u srijedu da je grupa u prosincu proizvodila oko 800.000 barela dnevno manje no što je bila zacrtala.

Iako bi tržište nafte moglo biti u značajnom višku u prvom tromjesečju, zalihe će vjerojatno biti znatno ispod pretpandemijske razine, drže u IEA-i, podigavši procjenu potražnje u ovoj godini.

Zabrinutost za opskrbu zasjenio je ipak rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela. Zalihe benzina porasle su za 3,5 milijuna barela, dok su zalihe derivata pale za 1,2 milijuna barela, navode tržišni izvori, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Tamas Varga iz PVM-a upozorava da bi uteg cijenama mogle biti i visoke stope inflacije i najavljeno podizanje ključnih kamatnih stopa. 

OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 88,50 dolara, što znači da je poskupio 42 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater