ZAGREB

Nastavlja se pad isporuke mlijeka

| Autor: Hina
Ilustracija

Pad isporučenih količina kravljeg mlijeka nastavljen je i u ovoj godini pa je tako u prvih šest mjeseci isporučeno 228,4 milijuna kilograma mlijeka, što je za 10 milijuna ili 4,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). 

Po podacima iz najnovijeg broja eglasila HPA, u svibnju je otkupljeno ukupno 39,99 milijuna kilograma mlijeka, što je za 3,6 posto manje mlijeka nego u svibnju prethodne godine, dok procjene za lipanj govore o međugodišnjem padu za gotovo 4,1 posto, na 36,1 milijun kilograma. 

Uzme li se u obzir procjena za lipanj, u prvih je šest mjeseci ove godine ukupno otkupljeno 228,4 milijuna kilograma mlijeka, što je pad za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Time je nastavljen pad količina isporučenog mlijeka i u ovoj godini, a godišnji podaci HPA pokazuju primjerice da je u 2016. godini isporučeno 489,6 milijuna kilograma mlijeka, godinu poslije je to palo na 476,7 milijuna kilograma, a u 2018. godini na 453,45 milijuna kilograma. 

Pad broja isporučitelja

I podaci o broju isporučitelja kravljeg mlijeka pokazuju da se nastavlja trend pada njihova broja. Podataka za lipanj još nema, no u svibnju ih je bilo 5.199 ili 10 manje nego u travnju, a 652 manje nego u svibnju lani.

Ipak, u svibnju je zabilježen rast prosječne mjesečne količine mlijeka po isporučitelju, na 7.814 kilograma, što je 2,7 posto više nego u travnju i 8,7 posto više nego u svibnju lani.

Statistika za razdoblje od 2016. do 2018. godine potvrđuje trend pada prosječnog broja isporučitelja kravljeg mlijeka, no rast prosječne godišnje isporuke po isporučitelju.

Tako je u 2016. bilo 7.329 isporučitelja, da bi godinu kasnije prosječan broj pao na 6.389, a u 2018. godini na 5.661.

Prosječna godišnja isporuka mlijeka po isporučitelju rasla je, pak, sa 66.813 kilograma u 2016. godini, na 74.629 kilograma u 2017. da bi u 2018. porasla na 80.107 kilograma. 

I HPA u svom ranije objavljenom godišnjem izvješću o stanju uzgoja goveda u 2018. navodi kako ukupna količina mlijeka isporučena u otkup proteklih pet godina bilježi pad, jednako kao i broj gospodarstava koja isporučuju mlijeko.

Međutim, napominju da je iz podataka vidljiva strukturna promjena veličine gospodarstava te se iz proizvodnje mlijeka povlače mala gospodarstva čija godišnja isporuka mlijeka nije prelazila 30.000 kilograma.

Smanjuje se i broj gospodarstava s godišnjom isporukom od 30.000 do 100.000 kilograma mlijeka, ali ne toliko izraženo kao mala gospodarstva.

Posljednjih godina broj isporučitelja koji godišnje proizvedu iznad 100.000 kilograma mlijeka je stabilan, a isti proizvedu oko 70 posto godišnje isporučenog mlijeka, navodi se u izvješću za prošlu godinu, a koje je objavljeno u ožujku ove godine. 

CroMilk: Nužne dodatne mjere usmjerene na postizanje stabilnosti sektora

"Unatoč stabilnoj cijeni mlijeka u otkupu od početka godine, gdje je prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) cijena sirovog mlijeka realne kvalitete u lipnju bila za 3,3 posto viša nego u lipnju 2018. godine, te nakon dugog razdoblja pada i blagom rastu broja krava unazad zadnjih četiri mjeseca, količina mlijeka u otkupu ponovo bilježi pad koji se u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kreće oko 4,23 posto", ističe predsjednik Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk Dalibor Janda.

Napominje i kako je negativan trend prisutan i u broju proizvođača koji su sudjelovali u otkupu mlijeka što samo govori da je, usprkos pozitivnim pomacima zahvaljujući postojećim mjerama, mljekarski sektor i dalje iznimno osjetljiv.

"To ukazuje na potrebu izrade dodatnih mjera usmjerenih na postizanje stabilnosti, ali i na oprez u kreiranju mjera koje bi potencijalno dovele do narušavanja iste, kako bi se spriječio daljnji pad i postigli pozitivni pomaci u postizanju samodostatnosti u mljekarskom sektoru", zaključio je Janda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom