ZAGREB

MMPI poziva vlasnike da ažuriraje podatke o svojim plovilima - rok do 2. srpnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) u petak je ponovno pozvalo sve vlasnike plovila unutarnje plovidbe da ažuriraju podatke o plovilima koja koriste i/ili se nalaze u njihovu vlasništvu - podatke je potrebno dopuniti do 2.srpnja ove godine. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovno poziva sve vlasnike plovila unutarnje plovidbe, u nadležnosti lučkih kapetanija u Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru, da ažuriraju podatke o plovilima koja koriste i/ili se nalaze u njihovom vlasništvu, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva, naime, podsjećaju da su u ožujku ove godine najavili da, ako postoji potreba za dopunom ili izmjenom podataka, vlasnici plovila zahtjev za usklađivanje podataka moraju podnijeti nadležnoj lučkoj kapetaniji - Sisak, Osijek, Slavonski Brod i Vukovar, do 2. srpnja 2022. godine.

"U protivnom, smatrat će se da je objekt unutarnje plovidbe nevažeći i brisat će se iz registra po službenoj dužnosti. Ponovni upis moći će se napraviti temeljem zahtjeva vlasnika uz predočenje dokumenta i isprava koji su osnova za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti", ponavljaju iz Ministarstva. 

Stoga pozivaju vlasnike plovila da putem poveznice https://mmpi.gov.hr/more-86/popis-objekata-unutarnje-plovidbe-ciji-podaci-nisu-uskladjenis-odredbama-zakona-o-plovidbi-i-lukama-unutarnjih-voda/23151, provjere postojeće podatke i, ako je potrebno, naprave zahtjev za izmjenom podataka.  

Prema podacima Ministarstva, riječ je o ukupno 6.517 objekata unutarnje plovidbe upisanih u postojeće upisnike čiji podaci nisu ažurirani posljednjih 30 godina pa nisu ni usklađeni s odredbama važećeg Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda.

U najvećem broj slučajeva, radi se o nedostatku podatka o osobnom identifikacijskom broju vlasnika, nedostatku opunomoćenika za vlasnike koji više nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i sl.

Iz Ministarstva podsjećaju da je usklađivanje podataka o objektima unutarnje plovidbe preduvjet za integraciju podataka u zajednički upisnik, odnosno za uspostavu jedinstvenog elektronskog upisnika pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe Republike Hrvatske, a za što je stvoren temelj stupanjem na snagu novog Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda (4. siječnja 2022. godine).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom