VARAŽDIN

Mladen Cesarec šampion izložbe bučinih ulja održane u Varaždinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mladen Cesarec iz Krapinsko-zagorske županije šampion je 4. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria i 11. Izložbe bučinih ulja Hrvatske održane u subotu u Varaždinu, a priznanje mu je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za titulu šampiona i nagradu od 2000 eura te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natjecalo 158 bučinih ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke, a proizvođači su se natjecali u dvije kategorije: djevičansko bučino ulje te hladno prešano bučino ulje.

Odlukom ocjenjivačke komisije, šampion izložbe je Mladen Cesarec iz Krapinsko-zagorske županije, koji proizvodi hladno i toplo prešana bučina ulja.

"Osjećaj je odličan, to je dokaz i priznanje za sve što radimo", rekao je Cesarec i naglasio da je proizvodnja ulja vrlo zahtjevan posao.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je važnost ovakvih manifestacija koje, naglasio je, šalju poruku da se cijene trud i marljivost domaćih poljoprivrednih proizvođača.

"Spajamo sjever i jug, zelenu i plavu Hrvatsku, upravo s ovakvim vrijednim i kvalitetnim proizvodima", rekao je Stričak podsjetivši da proizvodnja bučinih ulja u Varaždinskoj županiji ima tradiciju dugu oko 200 godina.

Ministrica Vučković pohvalila je varaždinske proizvođače i udruženja koja su, kazala je, zaslužna da danas imamo 35 oznaka izvornosti zemljopisnog podrijetla.

"Takve oznake prepoznate su i u Europi i u svijetu i svjedočimo ozbiljnim pregovorima s Kinom koji se odnose upravo na ovo područje. Svi su svjesni da je takvo označavanje put za stvaranje dodane vrijednosti i većeg dohotka proizvođača", rekla je Vučković.

Na pitanje novinara razmišlja li se o zamrzavanju cijena nekih prehrambenih proizvoda ministrica je odgovorila da ne može potvrditi da se takva vrsta inicijative razmatra.

"Mi smo vidjeli nekoliko primjera u svijetu kad bi se aktivirala takva ideja da to može donijeti značajne negativne efekte na one industrije koje puno znače za gospodarstvo takve zemlje i osjećaju posljedice takvih odluka. Uvijek je to potrebno ozbiljno analizirati", istaknula je Vučković.

Dodala je da Vlada RH čini sve što može kako bi održala hrvatsku proizvodnju hrane te najavila nove potpore proizvođačima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum