ZAGREB

Ministarstvo poziva građevinare da se uključe u sanaciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pozvalo je u četvrtak građevinske tvrtke da se uključe u sanaciju zagrebačkih stanova, kako bi građani mogli u njima boraviti.  

Prije svega, nužno je ukloniti opasne oštećene elemente zgrada te najlonom, krovnom folijom ili ceradom obložiti dijelove krovišta, kažu u Ministarstvu.

Ispod krovova se, naime, u većini zgrada nalaze drveni grednici i šuta, te postoji mogućnost da nakon kiše šteta bude puno veća.

"Stoga je bitno da se ljudima pomogne što prije", kaže se u priopćenju.

Sve tvrtke ili obrti koji imaju raspoložive radnike i autodizalice pozivaju se da se uključe, a javiti se mogu na brojeve telefona Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva: 01 4565 835 i 01 4565 829.

Pozivaju se i upravitelji zgrada da se jave u Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kako bi se organizirala preventivna sanacija na broj telefona: 091 378 21 49.

Ministarstvo, kako se navodi, vodi razgovore s dobavljačima kako bi se osigurao sav potreban materijal za hitnu preventivnu sanaciju (krovne folije, cerade, najlon), prvenstveno krovova.

Podsjeća se da statičari svakodnevno pregledavaju zgrade, a do sad je pristigla 21 tisuća prijava. Uspostavljen je i digitalni upis svake prijave, koju automatski preuzimaju građevinski stručnjaci na terenu i putem GPS-a dolaze na adresu. Digitalnim putem u sustav odmah unose zatečeno stanje, odnosno je li građevina sigurna za boravak ili nije i sve to ulazi u evidenciju prema kojoj će se dalje postupati.

Paralelno s tim Ministarstvo graditeljstva pokrenulo je izradu novog zakona kako bi se što hitnije krenulo s kompletnom obnovom u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini