ZAGREB

Ministarstvo mora s predstavnicima pomorskog sektora o mjerama pomoći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je već donijela niz mjera za pomoć linijskim brodarima, a Ministarstvo mora će uskoro predložiti i novi set mjera pomoći, izvijestilo je u petak Ministarstvo u priopćenju o video konferenciji s predstavnicima obalnih linijskih brodara te brodarskih društava.

Ta je video konferencija održana jučer na inicijativu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a 30-ak predstavnika iz pomorskog sektora raspravljalo je o trenutnoj situaciji nastaloj uslijed pandemije koronavirusa.

Iz Ministarstva pritom prenose kako su, uz zadovoljstvo organizacijom zbog organizacije video konferencije, "pohvaljeni napori Ministarstva u kontekstu donesenih mjera pomoći ovom iznimno važnom vidu prometa kao i svim našim pomorcima u domaćoj i inozemnoj plovidbi".

Državni tajnik Josip Bilaver je istaknuo da Ministarstvo kontinuirano traži načine kako pomoći našim pomorcima te brodarskim društvima, a kako bi što sigurnije i bezbolnije prebrodili nastale probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Tako je do sada donesen niz mjera pomoći u sklopu Vladina prvog paketa pomoći gospodarstvu, a iz Ministarstva u priopćenju izdvajaju tri. 

Prva je odgoda primjene novog Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama u pogledu zahtjeva za opremanjem, sukladno namjeri da se odgodi primjena odredbi koji se odnose na obveznu opremu i datume primjene odredbi o obaveznoj opremi kako bi se nautički sektor gospodarstva rasteretio dodatnih ulaganja u ovoj sezoni. 

Druga je mjera privremeno produljenje valjanosti svjedodžbi i drugih isprava u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi, a ta je odluka na snazi od 18. ožujka. 

Treća je mjera preporuka lučkim upravama za odgodu plaćanja stalnog dijela koncesijskih naknada i pristojbi za korištenje operativne obale u lukama otvorenim za javni promet.

"Predstavnici obalnih linijskih brodara istaknuli su kako se već sada osjeća pad prihoda, no isto tako i da su 'očuvali sva radna mjesta te će se, zajedno s resornim Ministarstvom, truditi da tako ostane i do kraja ove pandemije'", prenosi Ministarstvo u priopćenju. 

Zaključno prenose i najavu državnog tajnika da će Ministarstvo uskoro predložiti i novi set mjera, a sve kako bi pomogli brodarskim društvima i našim pomorcima u trenutnim uvjetima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater