Novi stečajni plan očekuje vrlo brzo

MINISTAR HORVAT: "Krećemo u pravnu bitku za opstojnost 3. maja i Uljanika"

| Autor: Orjana ANTEŠIĆ

Vlada na čelu tog procesa želi iskusnu osobu koja već ima takvih utakmica u nogama. Povjerenje koje je dobila Marija Ružić trebalo bi rezultirati brzom i efikasnom izradom stečajnog plana, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat

Ići s prijedlogom stečajnog plana bez prethodnog dogovora s državom kao većinskim vjerovnikom, na jučerašnjem je ročištu za krovno društvo pulskog brodograđevnog holdinga, Uljanik d.d., rezultiralo razrješenjem dosadašnjeg stečajnog upravitelja Damira Majstorovića. U Vladi su odlučili da će stečaj Uljanika povjeriti iskusnoj stečajnoj upraviteljici Mariji Ružić iz Rijeke koja je, među inima, vodila stečaj Brodogradilišta Viktor Lenac" i Brodogradilišta Kraljevica, u kojima se nastavila brodograđevno-remontna djelatnost u istom ili manjem obimu.

        Predstavnici Uljanikovih sindikata drvljem i kamenjem obrušili su se na ovakav rasplet jučerašnjeg ispitnog i izvještajnog ročišta, do primjedbe da je to još jedan dokaz da Vlada Istrijane drži građanima drugog reda i vrlo konkretne aluzije da Vlada spašava 3. maj na uštrb Uljanika.

Novogradnja u Rijeci

Resorni ministar gospodarstva Darko Horvat odbacio je ovakve optužbe.

        - Ulazimo u jednu vrlo kompliciranu pravnu bitku za opstojnost brodogradilišta i u Puli i u Rijeci, i Vlada na čelu tog procesa želi iskusnu osobu koja već ima takvih utakmica u nogama. Povjerenje koje je dobila gospođa Ružić trebalo bi rezultirati brzom i efikasnom izradom stečajnog plana. Poruka iz Vlade je vrlo jasna: nitko u ovom trenutku ne razmišlja o bilo kakvoj likvidaciji, želja je da kao u Rijeci i u Puli imamo nastavak brodograđevne djelatnosti, za početak završetkom postojećih novogradnji, a vremenom i kroz moguće ugovaranje novih brodova, ali uz potpuno napuštanje filozofije da će netko pokrivati razliku između stvarnih troškova i ugovorene prodajne cijene. Pritom, a to sam već u više navrata isticao, sva ona sredstva koja će se dati za reanimaciju brodogradilišta, a riječ je o kreditnim sredstvima, a ne o novcima poreznih obveznika, moraju biti vraćena na račun HBOR-a. Model i princip koji je primijenjen na slučaju 3. maja, vrijedit će i za Uljanik, izjavio je Horvat.

Sastanak u Vladi

Prema njegovim riječima, promjena osobe koja će voditi stečajni postupak krovne tvrtke Uljanikovog holdinga neće usporiti donošenje stečajnog plana za Uljanik, već upravo suprotno, plan će se sada napraviti "puno, puno brže", ustvrdio je resorni ministar koji je bez uvijanja ponovio da će se novogradnja 514, brod za prijevoz automobila, završiti u 3. maju.

        - Novogradnju 514 ugovorio je Uljanik i dao je na realizaciju u riječko brodogradilište. Tako će se i završiti, decidiran je bio Horvat.

Nije htio ulaziti u špekulacije koliko će trebati za izradu stečajnog plana Uljanika, no najavio je da će vrlo brzo doći do sastanka s novom stečajnom upraviteljicom Marijom Ružić na kojoj će Vlada izložiti svoje namjere i pokušati čim više ubrzati rokove. Prema neslužbenim informacijama, do tog sastanka u Vladi trebalo bi doći u prvim danima idućeg tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater