BUENOS AIRES

Kreditni rejting Argentine snižen usred pandemije koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencije su snizile kreditni rejting Argentine usred pandemije koronavirusa i pregovora s vjerovnicima o restrukturiranju više milijardi dolara inozemnog duga.

Fitch je u utorak nizu argentinskih državnih obveznica dodijelio rejting RD, poručujući time ulagačima da zemlja ne može u cijelosti podmirivati svoje dugove.

Standard & Poor's snizio je argentinski rejting na najnižu razinu D uz obrazloženje da Buenos Aires nije platio 503 milijuna dolara kamata na obveznice. 

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da vlada neće platiti kamate koje su dospjele na naplatu prošlog petka.

Argentina pokušava s vjeronicima postići dogovor o restrukturiranju duga kako se po deveti puta ne bi našla u situaciji da ne može podmirivati svoje financijske obaveze. 

Vjerovnici su odbili prijedlog o trogodišnjem moratoriju, 62-postotnom smanjenju kamata i 5,4-postotnom smanjenju glavnice u obveznicama ukupne vrijednosti veće od 60 milijardi dolara. 

Argentina u osam navrata nije podmirila obaveze prema vjerovnicima - prošli puta 2001. godine. Zemlja ima ogroman državni aparat, nisku razinu produktivnosti u industriji i veliku sivu ekonomiju koja joj značajno smanjuje porezne prihode.

Inflacija je premašila 50 posto a Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će gospodarstvo ove godine pasti 5,7 posto.  

Sniženje kreditnog rejtinga vremenski se poklopilo s nastojanjima vlasti da suzbiju širenje novog koronavirusa. Argentina je do sada prema podacima Johns Hopkinsa zabilježila 13.228 slučajeva zaraze i 484 smrtna slučaja. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da bi Sjeverna i Južna Amerika mogle postati novi epicentar pandemije. 

Latinska Amerika pretekla je Europu i SAD po broju novooboljelih tokom jednog dana, naglasila je na jučerašnjoj videokonferenciji direktorica WHO-a za Sjevernu i Južnu Ameriku i čelnica Panameričke zdravstvene organizacije Carissa Etienne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini