NAJNOVIJEPEKING

Kineski premijer obećao dodatno otvaranje kineskog gospodarstva

| Autor: Hina

Kineski premijer Li Kequiang obećao je u utorak ubrzati otvaranje Kine te zajamčio stabilnost drugog najvećeg gospodarstva na svijetu.

Li je poručio kako će Kina stvoriti "poslovno okruženje svjetske klase usmjereno na tržište i temeljeno na zakonima", dok se obraćao sudionicima foruma poznatog kao "Ljetni Davos".

Događaj se odvija u obalnom kineskom gradu Dalianu samo nekoliko dana nakon što su se kineski predsjednik Xi Jinping i predsjednik SAD-a Donald Trump dogovorili kako će ponovno započeti pregovore i poštivati primirje u trgovinskom ratu.

Trump je izjavio u ponedjeljak kako su trgovinski pregovori između dviju zemalja "već počeli". "Razgovaraju telefonom, ali se i sastaju", rekao je on, očito misleći na pregovarače, u svom odgovoru na pitanje novinara u Bijeloj kući jesu li američko-kineski trgovinski pregovori nastavljeni.  

Li u svom govoru nije spominjao SAD, no obećao je kako će Kina riješiti probleme koji su uzrok sukoba s SAD-om, uključujući krađu intelektualnog vlasništva te nejednako postupanje prema kineskim i stranim tvrtkama.

"Još više ćemo se otvoriti te će naše poslovno okruženje biti u skladu s međunarodnim pravilima i standardima kako bi strani investitori imali jasniji i predvidljiviji okoliš za svoj razvoj", rekao je Li.

Rekao je i da se kinesko gospodarstvo suočava s "rastućom nesigurnosti i destabilizirajućim faktorima", no kako je vlada poduzela mjere poput smanjenja poreza i naknada kako bi potaknula razvoj poslovnog okruženja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam