PEKING

Kineska državna tvrtka priprema mjere radi osiguranja opskrbe strujom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineska državna tvrtka za distribuciju električne energije u ponedjeljak je objavila da će kućanstvima koja su ostala bez električne energije podmiriti "osnovne" potrebe, odražavajući sve veće probleme s opskrbom strujom u azijskom divu.

Ključna industrijska središta na istoku i jugu Kine već tjednima muku muče s nestašicom električne energije i tijesnom opskrbom ugljenom, podsjeća Reuters.

Nestašica struje zaustavila je proizvodnju u mnogim tvornicama, uključujući one koje opskrbljuju Apple i Teslu, a veliki proizvođači ugljena sastali su se prošlog tjedna kako bi pokušali riješiti probleme i ograničiti povećanje cijena.

Kina je najveći svjetski potrošač energije i izvor stakleničkih plinova i procjenjuje da će njezine emisije ugljika dosegnuti vrhunac do 2030. godine, a do 2060. želi ih svesti neto na nulu.

Kako bi ostvario klimatske ciljeve, Peking je obećao ove godine smanjiti energetsku intenzivnost za tri posto, a pokrajinske vlasti postrožile su kontrolu ograničenja u proteklim mjesecima, budući da je samo 10 od 30 regija ostvarilo energetske ciljeve u prvoj polovini godine.

Nadzor potrošnje

Tijesna opskrba ugljenom i pooštravanje standarda za emisije štetnih plinova naštetili su industrijskoj proizvodnji u nekoliko regija, a u posljednje vrijeme osjećaju ih i kućanstva na sjeveroistoku zemlje.

Glavni kineski distributer poručio je u ponedjeljak da će intenzivirati distribuciju iz cijele mreže i pobrinuti se da svi generatori budu iskorišteni.

Planiraju iskoristiti i potencijal za isporuke struje iz međuregionalnih mreža, paralelno pojačavajući nadzor potrošnje električne energije i osiguravajući podmirenje potreba građana.

Tim mjerama, kako kažu, osigurat će osnovne potrebe kućanstava za električnom energijom i "dati sve od sebe" kako bi se izbjegao prekid opskrbe.

Ozbiljan manjak

Udar na kućanstva i ostale korisnike izvan industrije vremenski se poklopio s padom noćnih temperatura blizu ništice u najsjevernijim kineskim gradovima.

Nacionalna energetska uprava (NEA) poručila je tvrtkama za ugljen i zemni plin da osiguraju dovoljnu opskrbu energijom kako bi se kućanstva mogla grijati u zimskom razdoblju.

Pokrajina Liaoning priopćila je da se proizvodnja struje značajno smanjila od srpnja, a manjak u opskrbi dosegnuo je prošlog tjedna "ozbiljnu razinu", proširivši režim smanjene opskrbe i na kućanstva.

Racionalizacija potrošnje provodi se od prošlog tjedna tijekom vršnih sati u mnogim dijelovima sjeveroistočne Kine, a stanovnici gradova, uključujući Changchun, rekli su da do prekida u opskrbi strujom dolazi ranije i da traju duže, izvijestili su državni mediji.

Nervoza

Nestašice struje izazivaju nervozu na kineskim tržištima u trenutku kada drugo najveće gospodarstvo svijeta već pokazuje znakove usporavanja, uz probleme koje izazivaju ograničenja u tehnološkom i sektoru nekretnina i prezaduženi nekretninski div Evergrande.

Najmanje 15 kineskih tvrtki izvijestilo je burze o prekidima proizvodnje zbog ograničenja u isporuci struje, dok je više od 30 tvrtki, s dionicama uvrštenim na tajvanskim burzama i poslovanjem u Kini, obustavilo rad kako bi ispoštovale ograničenja.

Industrija čelika, aluminija i cementa također je teško pogođena rezovima u opskrbi, pri čemu je obustavljen rad oko sedam posto kapaciteta u proizvodnji aluminija, a 29 posto u proizvodnji cementa, napisali su u ponedjeljak u bilješci klijentima analitičari banke Morgan Stanley.

Pogođeni su i proizvođači kemikallija, boja, namještaja i soje, a u Morgan Stanleyu nagađaju da bi sljedeći na redu mogli biti proizvođači papira i stakla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of