NAJNOVIJEPEKING

Kina zabranila uvoz mesa iz Kanade

| Autor: Hina
Ilustracija

Kina je obustavila uvoz svinjetine i govedine iz Kanade zbog lažiranih izvoznih certifikata, objavile su kanadske vlasti u utorak.

Zabrana, koja je stupila na snagu od utorka navečer u Ottawi, uzrokovana je lažnim certifikatom o kakvoći svinjetine, poručili su iz Kanadskog vijeća za mesne proizvode.

"Trenutno, nejasno je zašto su i proizvodi od govedine zabranjeni", kazalo je Vijeće, dodajući da je kanadska vlada zatražila očitovanje kineskih službenika.

Novinska agencija Xinhua objavila je 18. lipnja da su carinske službe u istočnom kineskom gradu Nanjingu pronašle tragove raktopamina, aditiva u hrani koji je zabranjen u mnogim zemljama svijeta, i to u svinjskim proizvodima iz kanadske kompanije Frigo Royal.

Glasnogovornik kineske ambasade u Kanadi u srijedu je rekao da je Kina, nakon pronalaska ostataka raktopamina, "hitno zabranila svinjske proizvode svih kompanija sudionica u poslovanju", te stoga traže da Kanada provede istragu.

Raktopamin u završnim fazama tova rezultira povećanjem tjelesne težine i količine krtog svinjskoga mesa te smanjenjem količine masti no prema nekim podacima može imati štetne posljedice po zdravlje ljudi. U Europskoj uniji je zabranjena primjena svih tvari s anaboličkim učinkom na farmskim životinjama, a time i raktopamina, navodi Hrvatski veterinarski institut.

Zabrana mesnih proizvoda dolazi u vrijeme najlošijih odnosa Kanade i Kine, nakon što je Ottawa uhitila direktoricu Huaweija, Weng Wanzhou u prosincu zbog zahtjeva za izručenjem Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je pritvorila Kanađane Michaela Kovriga i Michaela Spavora u navodnom osvetničkom potezu.

Kina je Kanadi drugo najveće tržište za izvoz svinjskih proizvoda, te peto najveće tržište za govedinu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam