PREDSJEDNIK XI JINPING U OFENZIVI

"LUDI" PRIJEDLOG KINE ZA PUTOVANJA U DOBA KORONE: Kodiranje ljudi i svrstavanje u boje na semaforu...

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je da se putovanja nakon pandemije obnove "globalnim mehanizmom" koji bi se bazirao na upotrebi QR koda radi utvrđivanja zdravstvenog stanja putnika, prenose britanski mediji.

"Moramo dodatno uskladiti mjere i standarde i organizirati "brze puteve" kako bismo olakšali uredan protok ljudi", rekao je kineski predsjednik.

Kod bi se, rekao je, mogao koristiti za priznavanje "zdravstvenih potvrda izdanih na temelju rezultata testova nukleinske kiseline", prema transkriptu koji je objavila kineska državna novinska agencija Xinhua a prenosi BBC.

Kineski predsjednik iznio je prijedlog prošlog vikenda na internetskom sastanku šefova država i vlada 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija.

Nije detaljno naveo kako bi funkcionirao takav režim niti u kojoj bi mjeri slijedio model kineskih aplikacija za učitavanje QR kodova, koje se koriste za suzbijanje virusa.

"Nadamo se da će se više zemalja pridružiti ovom mehanizmu", izjavio je Xi.

Dvodimenzionalni QR (Quick Response) kod osmislila je japanska tvrtka Denso Wave davne 1994. godine za brzo i jednostavno pohranjivanje različitih podataka. U počeku se koristio u automobilskoj industriji a vrlo je brzo ušao u široku primjenu, uključujući plaćanja.

U Kini je od veljače na snazi program u sklopu kojeg građani dobivaju zdravstveni kod u bojama semafora. Zeleni signalizira dozvolu za putovanje, a žuti i crveni obaveznu karantenu. Temelje se na kombinaciji podataka i informacija koje dostavljaju sami korisnici.

Tehnologiju je razvio financijsko-tehnološki gigant Ant Financial, a dostupna je putem Alibabine aplikacije Alipay, ali i na WeChatu, čiji je vlasnik konkurent Tencent.

Aktivisti za ljudska prava u Human Right Watchu upozoravaju na problematične aspekte prijedloga kineskog predsjednika.

"Početni fokus na zdravlju lako bi se mogao pokazati trojanskim konjem čiji je cilj politički nadzor i isključivanje", istaknuo je na Twitteru izvršni direktor Human Right Watcha Kenneth Roth.

Neke su zemlje već uočile prednosti primjene te tehnologije u borbi protiv pandemije.

Tako vlasti u Singapuru i Australiji koriste QR kod za pronalaženje kontakata zaraženih a građani se njime prijavljuju i odjavljuju u restoranima, trgovačkim centrima, restoranima i na radnim mjestima.

Kineski grad Hangzhou planira izraditi trajnu verziju softvera temeljenog na QR kodu kojim će građanima dodjeljivati bodove ovisno o zdravstvenom kartonu, pregledima i životnim navikama.

Kina trenutno razvija sustav društvenog bodovanja građana i kompanija na kojima bi se temeljila njihova ekonomska i društvena "reputacija". Prema Wikipediji, uz negativne bodove, primjerice, za neuredno plaćanje računa, financijske prijevare, kršenje prometnih propisa i nepravilno sortiranje otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom