LONDON

Katar bi mogao preusmjeriti dio plinskih pošiljki u Europu - izvor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Katar će trebati pomoć SAD-a kako bi uvjerio kupce svog prirodnog plina da preusmjere dio pošiljki u Europu u slučaju da sukob Rusije i Ukrajine poremeti ruske isporuke, rekao je izvor upućen u rasprave.

Preusmjeravanje dijela pošiljki u Europu bit će tema razgovora katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija i američkog predjednika Joea Bidena idućeg tjedna u Washingtonu, rekao je jedan od izvora.

Američka administracija razgovarala je proteklih tjedana s Dohom i drugim velikim proizvođačima energije kako bi utvrdila mogu li pomoći u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, a SAD potom uvede sankcije Moskvi.

„Doha bi mogla pomoći u slučaju velikog globalnog poremećaja, kao što je napravila 2011. godine, tijekom Fukushime”, rekao je izvor, referirajući se na nesreću u nuklearnoj elektrani u Japanu.

Doha može poslati nešto viška plina u Europu, ali taj višak nije velik budući da je većina plina rezervirana za isporuke utanačene dugoročnim ugovorima, rekao je izvor.

„SAD ili netko drugi morat će uvjeriti najveće kupce katarskog plina u Kataru da dopuste da se dio njihovog plina preusmjeri u Europu kao kratkoročno rješenje”, dodao je.

Dugoročno Katar očekuje da će njegov izvoz ukapljenog prirodnog plina značajno porasti i EU mora, ako želi sigurnu opskrbu, razmisliti o sklapanju dugoročnih ugovora kako bi izbjegao šokove u nabavi, rekao je izvor.

Katar spada među vodeće proizvođače ukapljenog plina u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater