NEW YORK

JPMorgan i druge tvrtke ukidaju poslovne i tehničke termine s rasističkim prizvukom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

JPMorgan ukida pojmove poput "crne liste", "gospodara" i "roba" iz svojih materijala i tehnoloških kodova, nastojeći suzbiti i onemogućiti rasizam u svojoj sredini, izjavila su dva upućena izvora, a to čine i druge tvrtke, piše Reuters.

Takvi pojmovi pojavili se se u nekim tehnološkim politikama, standardima i postupcima kontrole banke, kao i u programskom kodu koji pokreće neke njene poslovne procese, rekao je jedan od izvora.

I druge tvrtke, poput Twittera i GitHub-a pokrenule su slične promjene, potaknute kao i JPMorgan slučajem Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je umro od posljedica policijskog nasilja.

Izrazi "gospodar" ili "nadređeni" (master) i "rob" ili "podređeni" (slave) rabe se u nekim programskim jezicima i računalnom hardveru za opisivanje dijela uređaja ili procesa koji kontrolira drugi.

Pojam "crna lista" (blacklist) upotrebljava se za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju, poput popisa web stranica koje tvrtka zabranjuje zbog cyber-sigurnosti. "BIjela lista" (whitelist) označava ono što je dopušteno.

Floydova smrt potaknula je preispitivanje riječi koje mogu imati rasistički prizvuk i drugdje u poslovnom svijetu. Tako na primjer neki agenti za nekretnine više ne upotrebljavaju izraz "master bedroom" za označavanje glavne ili najveće spavaće sobe u kući ili stanu.

Profesor programiranja na Poslovnoj školi Columbia Mattan Griffel ocjenjuje da su rasno problematični izrazi odavno kontroverzni i da ih je teško ukloniti, jer su uz kulturološku pozadinu dugo u tehnološkoj uporabi.  

Njihova promjena po njegovim riječima mogla bi banke koštati milijune dolara i mjesece rada.

"To nije beznačajno ulaganje. Ova vrsta jezika i terminologije duboko je usađena. To se mora promijeniti. Uvijek je dobro vrijeme za to, pa i sada", rekao je Griffel.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater