LONDON

Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,22 dolara. U sličnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 70,20 dolara.

U srijedu cijena barela dosegnula je u Londonu najvišu razinu od travnja 2019. godine, te najvišu razinu od listopada 2018. u SAD-u nakon što je Fed signalizirao da će početi podizati ključne kamatne stope 2023., godinu dana prije no što su bili planirali.

Poručili su i da su počeli razgovarati o smanjivanju vrijednosti programa kupnje obveznica.

Signaliziranje zaokreta u američkoj monetarnoj politici, koja je do sada bila usredotočena na niske troškove zaduživanja i potporu likvidnosti, potaknulo je jačanje dolara. To pak smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom. 

"Pred vikend tržištem dominira zastrašujuća snaga američkog dolara nakon okretanja Feda strožoj monetarnoj politici", konstatira Sophie Griffiths iz OANDA-e

To još ne znači da je uzlazni trend cijena nafte prekinut, ističe Griffiths, ukazujući na optimistične izglede potražnje.

"Dolar možda jača, ali slika naftnih fundamenata nije se promijenila", objasnila je.

Najava podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u prigušila je i izglede gospodarskog rasta u nešto duljoj perspektivi, što će u konačnici zakočiti i potražnju za naftom, ističe pak ekonomist Westpaca Justin Smirk.

Kratkoročni su pak izgledi potražnje dobri s obzirom na ublažavanje pandemijskih ograničenja i oporavak cestovnih i zračnih putovanja, dodao je Smirk.

Naftna tržišta pritisnuo je danas i podatak iz Britanije o 11.007 novih slučajeva zaraze covidom 19 tokom 24 sata, najviše od 19. veljače. Dan ranije zabilježeno je 9.055 novih slučajeva.

Raspoloženje na tržištu nafte prigušila je i jučerašnja izjava glavnog iranskog pregovarača da su pregovori Teherana i Washingtona o oživljavanju sporazuma o iranskom naftnom programu bliže sporazumu otkada su dvije strane počele razgovarati.

Dogovor bi mogao utrti put ukidanju blokade iranskog izvoza nafte, što će značiti veću ponudu na tržištima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 72,29 dolara, što znači da je pala 87 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater