MOSTAR

Izraelski partneri potpisali sporazum o najmu mostarskog Aluminija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predstavnici izraelske MT Abraham Group potpisali su u utorak sporazum o najmu pogona mostarskog Aluminija nakon što je skupština dioničara dala suglasnost na aranžman koji bi trebao ponovno pokrenuti proizvodnju u posrnulom gigantu.

Prema priopćenju, podružnica MT Abraham Grupe iz Tel Aviva, koja je registrirana u Mostaru pod nazivom Aluminij Industries d.o.o.  potpisala je sporazum smatrajući to početkom novog razdoblja za Aluminij d.d. Mostar.

Zajedno s izraelskom kompanijom u ponovnom pokretanju Aluminija sudjeluju međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC).

Skupština dioničara je u ponedjeljak prihvatila davanje u najam pogona izraelsko-kineskoj grupacij.

Odluku su podržali predstavnici Vlade Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, Vlada Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica te većina malih dioničara-radnika koji su suvlasnici 44 posto kompanije.

Prema predloženim planovima proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi. U prvoj fazi zaposlilo bi se 220 radnika.

Mostarski Aluminij ugašen je s napajanja električnom energijom početkom srpnja prošle godine nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu Vlade Republike Hrvatske. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Kompanija je dugo godina bila najveći izvoznik u BiH i u ukupnom BDP-u sudjelovala s oko osam posto.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini