FRANKFURT

I europski proizvođači generičkih lijekova signaliziraju manju proizvodnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski proizvođači generičkih lijekova upozorili su da bi zbog naglog rasta cijena struje mogli ugasiti dio proizvodnje, pozivajući Europsku uniju da im smanji teret troškova.

Neke tvornice lijekova u Europi plaćaju i do deset puta skuplju struju, a troškovi sirovina viši su između 50 i 160 posto, upozorila je u otvorenom pismu ministrima energije i zdravstva EU-a uoči izvanrednog sastanka Vijeća udruga proizvođača generičkih lijekova Medicines for Europe.

Udruga zastupa kompanije poput Teve, Novartisovog Sandoza i Fresenius SE-ovog Kabija, a pismo je poslala i ključnim povjerenicima EU-a.

Primatelji pisma nisu odgovorili da upit Reutersa da ga komentiraju budući da je poslano u utorak navečer.

"Mogli bismo obustaviti proizvodnju možda tri, možda pet proizvoda zbog izravnog i neizravnog utjecaja povećanja troškova energije", rekla je Elisabeth Stampa, izvršna direktorica Medichem SA, proizvođača generičkih lijekova i farmaceutskih sastojaka sa sjedištem u blizini Barcelone.

Generalni direktor Medicine for Europe Adrian Van Den Hoven rekao je agenciji Reuters da viši troškovi energije teško pogađaju sektor koji je zbog cjenovnog pritiska prisiljen na konsolidaciju pa je pojačana prijetnja prekida u opskrbi i nestašica.

Najviše se energije troši u prozvodnji standardne infuzije za bolnice jer ju treba grijati i hladiti kako bi se zajamčila sterilnosti i u postupku fermentacije u proizvodnji antibiotika i terapeutskih hormona, rekao je van den Hoven.

Šefica Medichema kaže pak da se poskupljenje energije očituje u nizu stavki, od viših vozarina do 30 posto viših cijena odlaganja otpada. 

Nije željela reći proizvodnju kojih bi lijekova mogli obustaviti u analizi poslovanja na kraju godine, naglasivši tek da će kupci imati vremena od šest do 12 mjeseci da nađu novog dobavljača ako kompanija donese odluku o postupnom gašenju proizvodnje.

Dodatni su problem kompanijama i lockdown u Kini i rat u Ukrajini, budući da su otežali logistiku i nabavu sirovina.

Nagli rast troškova energije mogao bi potkopati nastojanja da se poveća proizvodnja lijekova u Europi kako bi manje ovisila o vanjskim dobavljačima, ističe Reuters.

"Viši troškovi energije jednostavno pojedu cijelu zaradu mnogih proizvođača osnovnih lijekova u sustavu fiksnih cijena u kojem poslujemo u Europi", rekao je.

Udruge proizvođača generičkih lijekova zato mole vlasti država EU-a da budu fleksibilnije u pitanju cijena lijekova, priopćili su iz Medicines for Europe.

Generički lijekovi čine oko 70 posto izdanih lijekova u Europi, a tek 29 posto računa, prema udruzi.

Stampa smatra da bi prihvatljivo rješenje za zdravstvene vlasti u Europi moglo biti indeksiranje cijena lijekova koje bi uključilo troškove proizvodnje.

Šef udruge talijanskih farmaceutskih tvrtki Marcello Cattani naglašava da je, uz sedam puta više troškove energije, veliki problem jačanje dolara prema euru, budući da se sastojci za lijekove obično plaćaju u američkoj valuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini