ŠANGAJ

Huawei gradi mobilnu mrežu 5G u Mađarskoj - ministar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski telekomunikacijski div Huawei gradi mrežu 5G u Mađarskoj, objavio je u utorak na ekonomskom forumu u Šangaju mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska očekuje od kompanija da poštuju njezine zakone i propise i ne diskriminira ih po tome iz koje zemlje dolaze, poručio je Szijjarto na otvaranju Kineskog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju.

Huawei će graditi mrežu 5G u suradnji s Vodafoneom i Deutsche Telekomom, kazao je mađarski ministar.

Javni natječaj za gradnju mobilne mreže nove generacije raspisan je u lipnju, podsjeća Reuters.

Mađarski je ministar vanjskih poslova u Šangaju istaknuo i da je jedan od prioriteta vlade u Budimpešti razvoj elektroničke trgovine budući da malim i srednjim poduzećima nudi više prilika za razvoj i smanjuje im troškove.

Njegov kolega u vladi, ministar za inovacije i tehnologiju Laszlo Palkovics otklonio je ove godine u izjavi za Reuters sumnje SAD-a da bi ugrađivanje Huaweijeve opreme moglo predstavljati sigurnosnu prijetnju zbog moguće špijunaže u korist Pekinga.

Mađarska ne raspolaže dokazima da Huaweijeva oprema predstavlja sigurnosnu prijetnju, kazao je tada Palkovics.

Sličan je stav nedavno zauzela i njemačka vlada, poručivši da ne namjerava kineskoj kompaniji zabraniti sudjelovanje u izgradnji mreže.

"Njemački pristup je bio i ostat će da u gradnji mreže mogu sudjelovati sve kompanije koje ispune sigurnosne uvjete", rekao je sredinom listopada predstavnik njemačke vlade.

Važna su stavka u odluci zemalja nedvojbeno troškovi koje sa sobom donosi zabrana Huaweija. Tako u globalnoj udruzi telekomunikacijskog sektora GSMA troškove zabrane opreme kineskih Huaweija i ZTE-a u Europi procjenjuju na 55 milijardi eura, podsjećajući da će prije ažuriranja na mrežu 5G operateri morati zamijeniti postojeću infrastrukturu.

Procijenjeni iznos odražava ukupne dodatne troškove koje donosi potpuna zabrana Huaweijevih i ZTE-ovih proizvoda u uspostavi mreža 5G u Europi, pojasnili su u GSMA-u.

Procjenjuju također da će zabrana odgoditi primjenu nove tehnologije za oko 18 mjeseci.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum