ZAGREB

Hrvatski duhani započeli sezonu otkupa duhana i ponovno povećali otkupnu cijenu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski duhani započeli su sezonu otkupa duhana i ponovno povećali otkupnu cijenu, izvijestili su u petak iz te tvrtke napominjući kako očekuju dobre rezultate i solidne prinose.

Stanje duhana na polju je, kako navode, unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, obećavajuće i očekuju se dobri rezultati i solidni prinosi.

Otkup ovogodišnje berbe organiziran je na dvije lokacije, u Virovitici i Kutjevu.

Ove godine su Hrvatski duhani ponovno povećali otkupne cijene za duhan tipa svijetla Virginija, i to za prve tri otkupne klase, istaknuli su iz tvrtke.

Tako u prvoj i drugoj otkupnoj klasi povećanje otkupne cijene ove godine iznosi 5 lipa, odnosno 10 lipa po kilogramu duhana, dok je povećanje u trećoj otkupnoj klasi, na koju otpada najveći volumen proizvodnje, 40 lipa po kilogramu duhana.

"Nastavljamo investirati u proizvodnju duhana i u naše proizvođače te smo spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj", izjavio je direktor Hrvatskih duhana Imad Ud-din Muhammad.

"Uvjereni smo da smo kontinuiranim povećanjem otkupne cijene, sigurnim otkupom, financiranjem proizvodnje, investicijama u nove tehnologije i punoj agrotehničkoj podršci na terenu osigurali kvalitetne uvjete proizvođačima duhana ne samo za zadržavanje postojeće već i za povećanje proizvodnje duhana", dodao je.

Iz Hrvatskih duhana u priopćenju podsjećaju da su uključujući ovogodišnje povećanje otkupne cijene, unazad tri godine otkupnu cijenu duhana svijetla Virginija u trećoj otkupnoj klasi, u kojoj se nalazi najveći volumen proizvedenog duhana u Hrvatskoj, povećali za 1,4 kune po kilogramu suhog lista, odnosno za 11 posto.

To povećanje cijene, kako navode, omogućuje nastavak investiranja proizvođača u nabavu nove tehnologije, posebno mehaničkih berača i automatiziranih sušara, koje povećavaju produktivnost i zaradu proizvođača, ali omogućuju i proširenje proizvodnih površina pod duhanom.

Iz tvrtke ističu i kako nastavljaju s uspješnim programom uvođenja mehaničke berbe u sklopu kojeg su u posljednje četiri godine sa 65 proizvođača potpisani ugovori za financiranje nabave 63 mehanička berača u visini 17 milijuna kuna.

U Hrvatskim duhanima očekuju da će ove godine više od 1250 hektara, odnosno 45 posto površina pod duhanom biti obrano mehanički.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom