ZAGREB/VINKOVCI

HGK: Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Za podizanje konkurentnosti i olakšanje protoka robe između Hrvatske i Srbije ključno je ubrzanje graničnih kontrola, a prijedlozi su primjerice i promjene radnog vremena graničnih i inspekcijskih službi, istaknuto je u petak u Vinkovcima na sastanku čelnika gospodarskih komora Hrvatske i Srbije.  

Kako je priopćeno iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), nakon nedavnog sastanka u Zagrebu i analize problema dugog zadržavanja prijevoznika na granici, sastanak izaslanstava HGK i Privredne komore Srbije (PKS) održan je danas u Vinkovcima, a razgovaralo se o mogućim modelima ubrzanja protoka roba između Hrvatske i Srbije.

"Poduzetnici s obje strane granice su, naime, suočeni s dugim čekanjima na graničnim prijelazima. Stoga je jedan od glavnih zahtjeva iznesenih na današnjem sastanku bio uspostava radnog vremena hrvatskih i srpskih carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih nadzora na poziv i to u cilju ubrzanja procesa prelaska granice", ističu iz HGK u priopćenju.

Po podatcima koje PKS iznosi u svom priopćenju, teretnjaci na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo na prijelaz prosječno čekaju oko šest sati, što kompanijama stvara velike dodatne troškove. "Prošle godine je preko tog prelaza u oba smjera prošlo 378.000 kamiona, a manje čekanja, ubrzanje carinskih procedura i usklađivanje rada inspekcijskih službi na svim prijelazima, poslovanje bi učinilo efikasnijim, a kompanije konkurentnijim", istaknuli su iz PKS.

Predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju HGK ističe kako je suradnja između dviju komora, kao i njihovih tvrtki, na visokoj razini. 

"Stoga smo se sastali kako bismo razmotrili teme koje se tiču poduzetnika s obje strane granice, a zaključke ćemo prije svega proslijediti nadležnim ministarstvima te vladama Hrvatske i Srbije", izjavio je Burilović.

Ističe kako je jedan od ključnih izazova kako ubrzati protok roba cestovnim i željezničkim prometom, pogotovo roba koje zahtijevaju sanitarne i veterinarske inspekcije i time olakšati poslovanje između dviju država i tvrtki.

"Posebni zastoji se događaju u željezničkom prometu te ćemo stoga s hrvatskom Vladom, a u kontekstu skorog ulaska u Schengen, raspraviti mogućnost ponovnog uspostavljanja čvorišne točke u Vinkovcima kao robnog terminala", najavio je Burilović.

S ciljem omogućavanja bržeg protoka robe i jačanje trgovine između ove dvije zemlje, ali i u širem okruženju, posebno u kontekstu aktualne geopolitičke situacije i rastućih inflatornih pritisaka, potrebno je uspostaviti i drugačije radno vrijeme svih graničnih i inspekcijskih službi, ističu iz HGK.

I predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe kako dvije komore zajednički moraju napraviti što više mogu za kompanije. 

"Imamo konkretne stvari koje možemo predložiti vladama u cilju pomoći tvrtkama kad je u pitanju infrastruktura i broj carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih službi koje moraju biti dostupne na poziv, da se tvrtkama olakša protok robe na granici. Potreban nam je zajednički željeznički terminal kako bi se rasteretio dio cestovnog prijevoza i na kojem bi se vršile granične kontrole", rekao je Čadež. 

Iz HGK u priopćenju ističu kako su se na sastanku sudionici "dotaknuli i rješenja koja bi trebala olakšati tvrtkama u kontekstu energetskih izazova, a dogovoren je i nastavak rada na ovoj i ostalim temama bitnima za gospodarske odnose dviju država".

Privredna komora Srbije, pak, u svom priopćenju kao teme o kojima se razgovaralo na današnjem sastanku izdvaja "realizaciju postojećih projekata unaprjeđenja plinske infrastrukture radi sigurnosti opskrbe energentima", potom kooperacije u djelatnosti graditeljstva i zajednički nastup na trećim tržištima, kao i suradnju u poljoprivredi s fokusom na projekte digitalizacije i promociji proizvoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum