ZAGREB

HGK: Rast BDP-a dobar, ali ne zaboraviti i na porezno rasterećenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iznadprosječno dobar rast BDP-a u prvom kvartalu zasigurno će osigurati povoljnu ekonomsku aktivnost do kraja godine, ali se ne smije zaboraviti na unapređenje institucionalnog okvira i daljnje porezno rasterećenje gospodarstva koji su nužni za održivo jačanje gospodarske aktivnosti, istaknuli su u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju kada je BDP skočio 9,7 posto, ali i četvrti uzastopni kvartal kako se gospodarstvo oporavlja.

"Rast BDP-a korigiran za inflaciju u prvom kvartalu od sedam posto na međugodišnjoj razini vrlo dobar ishod", ističe u komentaru najnovijih statističkih podataka glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja. 

No, napominje pritom kako je taj rast djelomično rezultat niske gospodarske aktivnosti koja je u prvom kvartalu 2021. smanjena 0,6 posto na međugodišnjoj razini. 

"Zato je bitno naglasiti da je desezonirani rast u prvom kvartalu 2022. u odnosu na prethodni kvartal iznosio 2,7 posto, što znači da je ekonomija, usprkos svim eksternim nepovoljnim faktorima, u uzlaznoj fazi", kaže Šaravanja. 

Na značajniji gospodarski rast, kako objašnjava, nepovoljno su utjecala zbivanja u prvom kvartalu - početak rata u Ukrajini, porast inflacije, dizanje kamatnih stopa od strane američkih banaka te novi lockdown u Kini koji bi mogao potrajati sve do kraja godine i time prouzročiti nove poteškoće u opskrbnim i dobavnim lancima.

Čini se, kaže Šaravanja, da će naš oporavak i ove godine u značajnoj mjeri ovisiti o predstojećoj turističkoj sezoni čiji pokazatelji ohrabruju, kao i podaci za kreditiranje domaćih poduzeća u ožujku. 

"S obzirom na okolnosti, iznadprosječno dobar rast BDP-a u prvom kvartalu zasigurno će osigurati povoljnu ekonomsku aktivnost do kraja godine, no ne smijemo zaboraviti na općenito unapređenje institucionalnog okvira i daljnje porezno rasterećenje gospodarstva koja su nužna za održivo jačanje gospodarske aktivnosti, odnosno otpornosti ekonomije kada inozemno okruženje nije povoljno", zaključuje glavni ekonomist HGK. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini