LONDON

Heathrow očekuje oporavak zračnog prometa tek 2026. godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Londonska zračna luka Heathrow još uvijek bilježi gubitke, unatoč oživljavanju turizma u trećem tromjesečju nakon ublažavanja koronagraničenja, i procjenjuje da će se promet potpuno oporaviti od koronakrize vjerojatno tek 2026. godine.

Najprometnija zračna luka u Velikoj Britaniji izvijestila je u utorak da je razdoblje od siječnja do rujna ove godine zaključila s gubitkom nakon poreza od 1,32 milijarde funti (1,57 milijardi eura).

Od početka pandemijske krize nagomilali su ukupno 3,4 milijarde funti gubitka.  

Broj putnika dosegnuo je u trećem tromjesečju 28 posto pretpandemijske razine, a obujam pretovarenog tereta 90 posto, navode, istaknuvši da se potpuni oporavak prometa od pandemijske krize ne očekuje prije 2026. godine.

Heathrow je u pandemijskoj 2020. godini izgubio titulu najprometnije europske zračne luke koju mu je preoteo pariški Charles De Gaulle i otada pokušava poboljšati rezultate podizanjem naknada zračnim prijevoznicima.

Britanski zrakoplovni regulator odbio je prošlog tjedna njegov prijedlog o podizanju putničkih naknada, ocijenivši ga pretjeranim, a usprotivile su mu se i aviokompanije, i same teško pogođene pandemijom.

Heathrow, čiji su dioničari, među ostalima, španjolska tvrtka Ferrovial, katarski i kineski stabilizacijski fond Qatar Investment Authority i China Investment Corp, izvijestila je i da je osigurala 4,1 milijardu funti gotovine kako bi prebrodila razdoblje do oporavka tržišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum