ZAGREB

HAKOM: Manje prevezenih putnika i robe željeznicom u prvom kvartalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U prvom ovogodišnjem tromjesečju željeznicom je prevezeno manje robe, a nastavljen je i trend osjetnijeg smanjenog prijevoza putnika, objavila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prema podacima HAKOM-a, u prvom tromjesečju željeznicom je prevezeno 3,1 milijun putnika, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 34,8 posto. Istodobno je zabilježeno smanjenje putničkih kilometara za 32,7 posto, na 105 milijuna kilometara.

Željeznicom je u prava tri mjeseca ove godine prevezeno gotovo 3,6 milijuna tona robe, što je za 2,7 posto manje nego u prvom tromjesečju lani, uz porast tonskih kilometara za 0,6 posto. 

Teretni prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 0,4 posto, a putnički prijevoz 4,4 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navode iz HAKOM-a.

Po podacima koje iznose, HŽ Cargo prevezao četiri posto manje robe, uz 9,9 posto više tonskih kilometara, dok su novi teretni željeznički prijevoznici zabilježili 1,9 posto manje prevezene robe i 8,6 posto manje tonskih kilometara.

"Novi teretni prijevoznici u prvom tromjesečju imaju udjel od 62,5 posto u prevezenoj robi i 45,8 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo kao povijesnog prijevoznika", ističu iz HAKOM-a.

Uspoređujući udjele vlak-kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 33,5 posto, a prijevoz putnika ostalih 66,5 posto.

Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo s 57,1 posto, sedam novih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel, a četiri nisu bila aktivna u prvom kvartalu, zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater