NEW YORK

Goldman Sachs snažno povećao tromjesečne prihode

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Američka bankarska grupa Goldman Sachs izvijestila je o skoku prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući dobrim rezultatima u trgovanju dionicama i obveznicama.

Neto dobit pripisiva dioničarima u drugom je tromjesečju porasla dva posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, dosegnuvši 2,25 milijarde dolara.

Neto prihodi na razini grupe poskočili su 41 posto, na 13,3 milijarde dolara, pokazalo je poslovno izvješće, objavljeno u srijedu.

U tri od četiri glavna segmenta poslovanja prihodi su veći no što su bili prošle godine, a najviše su poskočili prihodi od trgovanja, čak 93 posto, u uvjetima velikih oscilacija na tržištima dionica i obveznica.

Pritom je banka u segmentima trgovanja dionicama i vijednosnicama s fiksnim prinosom, te robom i valutama ostvarila najbolje poslovne rezultate u 10-ak godina.

Za razliku od većih rivala JPMorgana i Citigroupa, Goldman je minimalno izložen potrošačkim zajmovima koji su potencijalno nenaplativi ili teško naplativi i snažno se oslanja na trgovanje, što ga donekle štiti od ekonomskih posljedica Covida-19.

U segmentu investicijskog bankarstva prihodi su mu poskočili 36 posto, prije svega zahvaljujući valu početnih javnih ponuda dionica (IPO) u drugom tromjesečju, budući da su tržišta kapitala zabilježila zapanjujući oporavak.  

Izvješće je pokazalo da su rezervacije za loše kredite u drugom kvartalu uvećali 70 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na 1,6 milijardi dolara. Dodatnih 945 milijuna dolara izdvojili su za troškove sudskih i regulatornih postupaka.  

Goldman Sachs još uvijek pregovara s matičnim i malezijskim regulatorom o nagodbi u sporu vezanom za njegovu ulogu u skandalu s malezijskim državnim stabilizacijskim fondom 1MDB. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini