PARIZ

Francusko gospodarstvo u prvom kvartalu palo oko šest posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prvom tromjesečju oko šest posto zbog pandemije koronavirusa koja je desetkovala poslovne aktivnosti, objavila je u srijedu središnja banka.

Budući da je BDP u posljednjem tromjesečju 2019. pao 0,1 posto, Francuska je s dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti tehnički u recesiji.

Posljednja dva tjedna ožujka, kada se koronavirus proširio po cijeloj zemlji. gospodarska aktivnost pala je 32 posto, navodi središnja banka.

„Da biste pronašli tako veliki pad, morate se vratiti u davni drugi kvartal 1968. godine, kada je gospodarstvo u svibnju pokleknulo (pod pritiskom političkih previranja)“, stoji u priopćenju središnje banke.

Aktualni je pad pritom veći čak i onog u 1968., kada su aktivnosti pale 5,3 posto, napominje središnja banka, upozoravajući ipak da iz procjena ne treba izvlačiti pojednostavljene zaključke jer se situacija mijenja iz dana u dan.

Među najteže pogođenim sektorima izdvaja građevinski, ugostiteljski, turistički i sektor prijevoza.

Svako produljenje blokade za dodatna dva tjedna značit će za francusko gospodarstvo pad za 1,5 posto, procjenjuju u središnjoj banci.

Kako bi suzbila širenje pandemije koronavirusa, Francuska je uvela karantenu 17. ožujka a nedavno je odlučila da će je produljiti do 15. travnja.

Vlasti su nagovijestile da bi je mogle dodatno produljiti ne pojave li se barem naznake izravnavanja krivulje rasta broja novozaraženih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum