PARIZ

Francuska zadruzi odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francusko ministarstvo okoliša objavilo je u srijedu da je zadružnom društvu Railcoop izdalo dozvolu za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika i tereta.

Railcoop će tako od lipnja iduće godine uspostaviti izravnu željezničku liniju između Lyona i Bordeauxa, koju je državno željezničko poduzeće SNCF obustavilo 2014. godine.

Već planiraju i nove linije, od Thionvillea do Lyona, te od Rennesa do Toulousea.

"Građani, željezničari, tvrtke i općine prvi su puta udružili snage u Railcoopu kako bi pruzi udahnuli novi život", rekao je direktor zadruge Nicolas Debaisieux.

U Francuskoj je u posljednjih 10 godina zatvoreno 19 posto željezničkih stanica, ukupno 644, a od 2015. godine zatvoreno je i više od 1.000 kilometara željezničkih pruga.

Umjesto ulaganja u nove brze linije, treba bolje iskoristiti postojeću infrastrukturu, ističe se u priopćenju Railcoopa. Željeznica štiti klimu i okoliš, dodaje se.

Railcoop je organiziran kao neprofitna zadruga, već ima 8.278 članova, uključujući tijela lokalne i općinskih vlasti, te financijske i tehničke partnere.

Osim putnika, žele prevoziti i teret, bez subvencija, a prva veza sa stanicom u Toulouseu trebala bi biti pokrenuta za dva mjeseca.

Temelj za izdavanje dozvole Railcoopu ukidanje je državnog monopola na usluge željezničkog prijevoza unutar Francuske u prosincu 2020., posjeća agencija dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater