ZAGREB

Euro ojačao, unatoč popuštanju monetarne politike ECB-a

| Autor: Hina
Ilustracija

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošloga tjedna ojačao prema američkom dolaru, premda je Europska središnja banka olabavila monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone.

Tečaj eura porastao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,1073 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo 1,1109 dolara, najvišu razinu u više od dva tjedna.

No, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, za 1,1 posto, pa je njegova cijena dosegnula 108,10 jena.

Tečaj eura u petak je prema dolaru dotaknuo najvišu razinu u posljednjih 17 dana, nakon što su odluke sa sjednice Europske središnje banke (ECB) otklonile neizvjesnost u pogledu poticaja usporenom gospodarstvu eurozone.

ECB je, naime, u četvrtak spustio kamatnu stopu na depozite banaka za 0,10 postotnih bodova još dublje u negativno područje, na rekordno niskih minus 0,50 posto.

Najavio je i da će od 1. studenoga ponovno pokrenuti kupnje obveznica u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura i da će to činiti u neograničenom razdoblju.

Predstavljajući novi paket monetarnih poticaja, predsjednik ECB-a Mario Draghi istaknuo je važnost fiskalnih poticaja i strukturnih reformi, posebno ističući da samo kombinacija monetarnih i fiskalnih poticaja može oživjeti rast europskog gospodarstva.

S druge strane, američka i japanska valuta, koje slove za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, našle su se pod pritiskom zbog popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka pregovora početkom listopada.

U četvrtak je predsjednik SAD-a Donald Trump odgodio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda za dva tjedna, dok je Kina dan prije najavila da će izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. rujna nametnuti dodatne carine i da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

U poboljšanom ozračju u vezi američko-kineske trgovine kineski juan na inozemnim tržištima nakratko je dosegnuo najviše razine u četiri tjedna od 7,0330 juana za dolar.

"Uspjeli smo ublažiti pesimizam u vezi američko-kineskih trgovinskih razgovora, što je poticajni čimbenik za sada", rekao je Takuya Kanda, izvršni direktor odjela za istraživanje pri Gaitame.com Research Instituteu.

Tečaj funte je, pak, u petak dosegnuo najviše razine u sedam tjedana od 1,2435 dolara, zahvaljujući smanjenim bojaznima od brexita bez dogovora i slabljenju dolara.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater