BUDIMPEŠTA

Euro je strateška greška - mađarski guverner

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zemlje Europske unije, članice eurozone ali i one koje nisu u zoni primjene zajedničke euroske valute, trebale bi priznati da je euro 'strateška greška', ustvrdio je u komentaru u Financial Timesu (FT) guverner mađarske središnje banke.

Mađarska nije članica eurozone i nije utvrdila datum kada želi pristupiti zoni primjene zajedničke europske valute. Otkada je 2010. na čelo vlade došao Viktor Orban, zemlja provodi samostalnu ekonomsku politiku, kombinirajući različite mjere.

Vlada i središnja banka u više su navrata naglašavale da Mađarska ne bi trebala pristupiti eurozoni dok njezino gospodarstvo ne bude dovoljno snažno.

U komentaru objavljenom u nedjeljnom izdanju Financial Timesa guverner Gyorgy Matolcsy okrenuo je pilu naopako, poručujući Europi da je došlo vrijeme da "potraži izlaz iz zamke eura".

"Kreirana je štetna dogma da je euro 'normalan' sljedeći korak prema ujedinjenju zapadne Europe. Pritom usvajanje zajedničke europske valute uopće nije bila normalna stvar jer za tako nešto nije bio ispunjen gotovo nijedan preduvjet", piše Matolcsy u FT-u.

"Dva desetljeća nakon lansiranja eura nije izgrađena većina nužnih potpornih stupova na kojima bi počivala uspješna globalna valuta - ni zajednička država, ni proračun koji bi pokrivao najmanje 15 do 20 posto BDP-a eurozone, ni ministar financija eurozone ni pripadajuće mu ministarstvo", pojasnio je.

Po mađarskom guverneru, zemljama članicama trebalo bi u sljedećim desetljećima omogućiti i izlazak iz eurozone ako to žele, pri čemu bi ostale trebale graditi "održiviju globalnu valutu".

Matolcsy također smatra da treba mijenjati Maastrišku povelju kojom su, između ostalog, utvrđeni uvjeti za ulazak u eurozonu, uključujući i gornju granicu proračunskog deficita od tri posto BDP.-a.

Mađarski je proračunski deficit već nekoliko godina blizu te granice.

Orbanova vlada u međuvremenu postupno povećava udio u javnom dugu državnih obveznica denominiranih u domaćoj valuti forinti kako bi smanjila ovisnost o dugu u inozemnim valutama, napominje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater